Selectie Muziek

Stephen Hough

De Engelse pianist Stephen Hough geeft 3 okt 20u15 een recital in de serie `Meesterpianisten' in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma staan o.a. de Sonate in C van Haydn, de Ghost Variations van Tsontakis en de Sonate in b van Liszt.

Japanse Opera

De wereldpremière van de opera Tojirareta Fune (Het schip zonder ogen) van de Japanse componist Maki Ishii vindt plaats op 2 en 3 okt 20u in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het libretto is ontleend aan een boeddhistische vertelling over leven en dood en het wezen van Boeddha. De voorstelling van regisseur en ontwerper Henk Schut wordt gespeeld door Het Trio, de Slagwerkgroep Den Haag en de Japanse yokobuespeelster Michiko Akao. Er wordt gezongen door Nigel Robson en Romain Bisschoff, de danseres Valerie Valentine vervult de enige vrouwenrol.

Joep Straesser

De componist Joep Straesser viert 7 okt 20u15 zijn 65ste verjaardag met een concert in het Utrechtse Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Tijdens het concert klinken werken van Straesser in gevarieerde bezetting, uitgevoerd door duo`s, een trio en ensembles olv Jurrien Sligter.

Ewa Podles

De Poolse alt Ewa Podles, die bij eerdere Amsterdamse optredens zeer veel indruk maakte, geeft samen met pianiste Ania Marchwinska op 5 okt 20u15 een recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met liederen van Karlowicz en Rachmaninov, de cantate Arianna a Noxos van Haydn en de liederencyclus De kinderkamer van Moesorgski.

Taraf de Haïdouks

De `schelmenclub' uit het Roemeense dorpje Clejani, maakte met Dumbala Dumba een voortreffelijke cd, reden om weer eens met een man of vijftien op toernee te gaan. 30 sept De Vereeniging Nijmegen, 1 okt Oosterpoort Groningen, 2 okt het Kruispunt Barendrecht, 3 okt Dr. A Philipszaal den Haag, 7 okt MC Frits Philips Eindhoven, 8 okt Gigant Apeldoorn, 9 okt Twentse Schouwburg Enschede, 10 okt De Vest Alkmaar.

Bimhuis 25 Jaar

Op 1 oktober 1974 ging het BIMhuis open. Een kwart eeuw geleden dus, reden om er na 4500 concerten nog een paar speciale tegen aan te gooien. Vrijdag 1 oktober spelen de Instant Composers Pool o.l.v. Misha Mengelberg en de 'Sacred Steel Guitars' van de Campbell Brothers, gospelmuziek uit de Keith Dominion Holiness Church in N.Y.C. Voor zaterdag 2 oktober zijn er vier attracties gepland: het kwartet van saxofonist Harry Verbeke, pianist Floris Nico Bunink met zangeres Raphaelle Brochet, duo-optredens van saxofonist Lee Konitz en het kwartet van pianist Mal Waldron met als gast Sean Bergin. Zondag 3 oktober presenteert de fenomenale Russische pianist Nabatov een Joseph Brodski-programma met o.a. vocalist Phil Minton, speelt het in het BIMhuis opgegroeide Jazz Orchestra of the Concertgebouw en wordt de dagsluiting verzorgd door opnieuw de Campbell Brothers. 1 t/m 3 okt BIMhuis Amsterdam.