Selectie Galerie

Post Haks

De muren van Arti et Amicitiae in Amsterdam zijn in dezelfde bonte kleuren geverfd als het Groninger Museum. Uit de collectie van dit museum selecteerde oud-directeur Frans Haks werken van Peter Struycken, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Larry Clark, Andres Serrano, Victor & Rolf, Azzedina Alaïa en Comme des Garçons. Het grensoverschrijdende karakter van deze kunst die een verbond aangaat met de commercie, is volgens Haks typerend voor het nieuwe millennium. `Post Haks' is het eerste deel van de expositietriptiek `Utopia', waarna Ritsaert ten Cate en Ole Bouman Haks als gastcurator opvolgen. T/m 17 okt, Rokin 112, Amsterdam. Di-vrij 12-18u, za-zo 12-17u.

Bert Sissingh

Als een postmoderne Jan Steen, zo ziet Bert Sissingh zichzelf het liefst. Met zijn eigen bejaarde ouders in de hoofdrol legt hij een bijna vervlogen tijd fotografisch vast: samen zilverpoetsen, het boerenbont servies afwassen en knotjes draaien van strengen wol. In het kader van de Fotomanifestatie Noorderlicht presenteert Ziegler Groningen zijn fotowerken op verschillende buitenlocaties. T/m 31 okt, Sledemennerstraat 13, Groningen. Inl 050-3140215.

Outsiders

Galerie Hamer in Amsterdam vertegenwoordigt al 30 jaar vele outsiders. Outsider-kunst keert zich veelal naar binnen en toont beelden gevormd en vervormd door emoties, angsten en complexen. Zaterdag opent een tentoonstelling met Kurt Haas en Kiymet Bock. T/m 30 okt, Leliegracht 38, Amsterdam. Di-za 13u30-17u30.

Graffiti

'Stijl op Staal' is een serie exposities die het fenomeen graffiti en de spin-off op de huidige (beeld-)cultuur belicht. De eerste in de reeks Could a Blackman be a Popartist? toont recente tekeningen en schilderijen van Quik, een New-Yorkse graffiti kunstenaar van het eerste uur. Voor hem is graffiti de eerste stroming in de kunstgeschiedenis die door black artists tot stand is gekomen. T/m 24 okt bij MAMA (Showroom for Media and Moving Art), Witte de Withstraat 31, Rotterdam. Wo-vrij 14-21u, za-zo 14-19u. Website: mama.ooo.nl

En verder

Nieuwe fotowerken van Jean-Marc Spaans t/m 16 okt in Galerie Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Michael Tedja, Dwight Marica en Nick Hullegie veranderen Galerie Ron Mandos tot atelier t/m 23 okt, Rodenrijselaan 24, Rotterdam; groepstentoonstelling Poppen, geen poppen t/m 17 okt in Sandberg II, Weeshuistuin 4, Hoorn; schilderijen van Jurriaan Molenaar t/m 31 okt in Buro Leeuwarden, Turfmarkt 11, Leeuwarden; Der Kopf van Armando t/m 16 okt bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam.