Ruzie over rijden trucks op zondag

Een voorstel van de Europese Commissie om het rijverbod voor vrachtwagens in het weekeinde drastisch te beperken lijkt vooralsnog niet op voldoende steun van de lidstaten te kunnen rekenen. Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk voelen er absoluut niets voor het rijverbod te beperken tot de zondagen, zoals de commissie heeft voorgesteld.

Ook Italië en Portugal hebben bezwaren tegen dit plan, dat tot doel heeft de Europese binnenmarkt op transportgebied verder te harmoniseren. Mochten deze landen bij hun verzet blijven dan zal het voorstel, waarover zeker niet eerder dan eind dit jaar besloten wordt, er niet doorkomen. De Europese transportministers zullen er volgende week nog eens over discussiëren.

Een woordvoerder van de Europese Commissie sprak gisteren van ,,een groot meningsverschil tussen de lidstaten''.

Nederland is volgens een woordvoerder voorstander van een regeling voor de hele EU ,,op een zo laag mogelijk niveau''.

Diverse Europese lidstaten, waaronder de bovengenoemde, kennen op dit moment een rijverbod voor vrachtwagens dat zich over een groot deel van het weekeinde uitstrekt.

De Europese Commissie wil trucks alleen op zondag van 7 tot 22 uur (in de zomer tot 24 uur) van de wegen weren. Het verbod zou gelden voor de grote autowegen die de Europese lidstaten met elkaar verbinden. (ANP)