Ruggiero al weer weg bij Eni

De president van het Italiaanse staatsoliebedrijf Eni, Renato Ruggiero, is gisteren afgetreden na een felle machtsstrijd met zijn managing director Vittorio Mincato. De 69-jarige Ruggiero wilde meer zeggenschap over de gang van zaken binnen het bedrijf. Hij was pas vier maanden geleden benoemd, na beëindiging van zijn mandaat als voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het centrum-linkse kabinet hoopte dat Eni in het zoeken naar een partner zou kunnen profiteren van de uitstekende internationale contacten van Ruggiero. Mincato heeft volgens de statuten de volle uitvoerende macht, maar Ruggiero wilde de verantwoordelijkheid voor het internationale beleid. Mincato wilde niets van zijn bevoegdheden afstaan en werd daarin gesteund door de raad van bestuur. Daarmee was een bemiddelingspoging van het kabinet mislukt. De staat bezit 35 procent van houdstermaatschappij Eni. (Marc Leijendekker, Rome)