Politie treft explosieven van ETA aan

De Franse politie heeft vanochtend in Pau de meer dan acht ton dynamiet gevonden die eergisteren werd geroofd bij een springstoffenfabriek in Bretagne. Drie veronderstelde commandoleden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn hierbij gearresteerd.

De roof van de springstoffen wordt door de Spaanse regering beschouwd als een waarschuwing dat de ETA voorbereidingen treft voor nieuwe moordcampagnes na een jaar van stopzetting van de terreur.

De roof van de springstoffen komt midden in een voortgaande golf van straatgeweld in Baskenland, nadat afgelopen weekeinde de ETA-terrorist Esteban Nieto aan kanker overleed. Nieto, die een langdurige straf uitzat voor meerdere moordaanslagen, werd dit voorjaar vrijgelaten omdat hij terminaal ziek was. Bij het geweld werden de huizen van lokale politici van niet-nationalistische partijen vernield, brandbommen geplaatst en stadsbussen in brand gestoken. Twee jongeren werden gearresteerd bij een poging een treinstation in de brand te steken.

In brede kring in Spanje is met opluchting en bevrediging gereageerd op de Franse politie-actie waarbij de geroofde springstoffen werden buitgemaakt. Volgens de eerste berichten is een van de arrestanten de man die verdacht wordt van de moordaanslag in 1996 op de rechtsgeleerde Francisco Tomás y Valiente, ex-president van het Constitutionele Hof en een van Spanjes meest prominente voorvechters van de democratie en burgerrechten. Tomás y Valiente werd doodgeschoten in zijn kamer op de rechtenfaculteit van de Autonome Universiteit in Madrid. Zijn dood leidde tot massale protesten tegen de ETA.

De hernieuwde acties van de ETA hebben de spanningen doen oplopen tussen de niet-nationalistische partijen en de ,,gematigd'' Baskisch-nationalistische partij PNV. De PNV, de grootste partij in Baskenland, heeft samen met de ETA-aanhang een pact gesloten voor de afscheiding van Baskenland, terwijl de laatsten het geweld niet afzweren of veroordelen. PNV-leider Arzalluz, die ook binnen zijn eigen partij bekritiseerd wordt vanwege de samenwerking met de ETA, ontkende gisteren dat de roof van het dynamiet betekent dat de voorlopige vrede in Baskenland onder druk ligt.