Opnieuw kernongeval in Japan

Bij een mogelijke onbedoelde kernsplitsing in een fabriek voor splijtstof in Japan zijn vandaag drie personeelsleden blootgesteld aan radioactieve straling.

De drie werknemers ,,zagen blauwe straling'' en voelden zich vervolgens onwel worden, zei woordvoerder Makoto Ujihara van het bedrijf JCO vandaag op een persconferentie. Ujihara wees daarom op de ,,mogelijkheid van een kernsplitsing'', maar wilde nog geen definitieve oorzaak aanwijzen. Twee van de werknemers hadden na het incident last van diarree en overgeven, en zijn overgebracht naar een hospitaal dat is gespecialiseerd in stralingsziekten.

Volgens woordvoerder Ujihara waren de werknemers bezig met het omzetten van verrijkt, gasvormig uranium via een chemisch proces in uranium in vaste toestand, dat als brandstof in kerncentrales kan dienen. Specialisten opperden op de Japanse televisie als mogelijke oorzaken van het ongeluk dat men ofwel een te grote hoeveelheid uranium tegelijk heeft willen verwerken, dan wel een zeer hoog verrijkt uranium verwerkte met een hoog risico op ongelukken.

Monitoren op twee kilometer afstand van de fabriek registreerden na het ongeluk tien maal sterkere straling dan normaal. De directe omgeving van de fabriek is hermetisch afgesloten. Bewoners van vijftig huizen binnen een straal van 350 meter zijn geëvacueerd. De overige bewoners van de gemeente werd aangeraden binnen te blijven en alle ramen te sluiten. Kinderen moesten op school blijven, eveneens met de ramen dicht.

De fabriek ligt in het dorp Tokai, ruim honderd kilometer ten noordoosten van Tokio, waar een concentratie van nucleaire installaties is. Twee jaar geleden was er een explosie in een fabriek voor verwerking van laagwaardig radioactief afval in het dorp. In hetzelfde jaar werden in Tokai ook vaten radioactief afval gevonden, die al jaren lagen te roesten in regenwater waardoor radioactiviteit weglekte. ,,Het ongeluk van vandaag toont opnieuw het gebrek aan van een adequate veiligheidscultuur in Japan'', reageerde vandaag de milieu-organisatie Greenpeace.

    • Hans van der Lugt