OMELET MET ZALM EN DILLE

Omeletten zijn de reddingsboeien in de keuken van gehaaste of vermoeide kokers. Snel gemaakt, met van alles te vullen en in de regel altijd lekker. Als de wanhoop rond etenstijd toeslaat bij thuiskomst wordt steeds vaker de pizzalijn gebeld. Voor rond de twintig gulden wordt er dan een zachtgeworden pizza thuisbezorgd, verborgen in een macht verpakkingsmateriaal. Veel lekkerder is het om voor dat bedrag een paar ons gerookte zalm te kopen en die samen met wat toast van geroosterd oud brood op te eten. Daar hoef je geen moeite voor te doen en het is een tractatie waar een mens aanzienlijk opgewekter van wordt dan van zo'n melige pizza. Wie nog wat eieren en een potje zure room in huis heeft maakt een omelet en vult die met deze verrukkelijke ingrediënten. Dat is zo gepiept. Bereiding: Klop de eieren los in een ruime kom samen met 2 eetlepels water. Breng het eiermengsel op smaak met zout en peper en klop de peterselie erdoor. Smelt de boter in een ruime bakpan op een hoog vuur en wacht tot de boter goed heet is geworden. Giet het eiermengsel in de pan en haal het gestolde eierstruif met een vork telkens van de bodem los tot de omelet zich merendeels heeft gevormd. Draai het vuur iets lager en laat de omelet kort doorgaren; prik hier en daar nog wat gaatjes in de omelet zodat het eierstruif aan de oppervlakte naar onderen kan komen en sneller stolt. Laat de omelet niet droogbakken, hij moet bovenop enigszins vochtig blijven. Een vochtige omelet laat zich makkelijker dichtvouwen en is naar mijn smaak ook lekkerder. Lepel de zure room in een baan over het midden van de omelet, verdeel daar de gerookte zalm over, strooi er nog wat peper over en het dillegroen. Klap beide zijden van de omelet met behulp van een bakmes naar het midden toe zodat de omelet vrijwel gesloten is. Laat hem voorzichtig uit de pan glijden op een voorverwarmde platte schaal. Serveer de omelet direct zodat de zure room geen kans krijgt vloeibaar te worden.

    • Florine Boucher