Meubels Sanders niet meer verkocht via Wehkampgids

Postorderbedrijf Wehkamp en meubelketen Sanders Meubelstad, dochters van dezelfde Britse onderneming, gaan alle banden verbreken. Moederbedrijf Great Universal Stores (GUS) verkoopt Sanders aan Nijman International. Na de transactie zullen de meubels van Sanders niet langer te koop zijn via Wehkamp.

Volgens GUS Holland werken Wehkamp en Sanders steeds minder als één bedrijf en zijn ze ieder een eigen weg gegaan. GUS heeft de komende jaren de handen vol aan het aanpassen van de `home-shopping'-formule van de dikke kleurengids aan het Internettijdperk. ,,Het is dan moeilijk ook nog aandacht te hebben voor Sanders'', zegt G. Marsman, directeur van GUS Holland.

Met de verkoop van Sanders komt een einde aan een samenwerking van 28 jaar. Sanders Meubelstad was sinds de jaren zeventig de plaats waar potentiële Wehkamp-kopers hun zithoek en wandmeubel konden bekijken. ,,Toen kwam 80 procent van het assortiment van Sanders overeen met dat van Wehkamp'', vertelt Marsman. De laatste jaren is dat nog maar 20 procent. Wehkamp heeft zijn eigen assortiment en ook zijn eigen meubelinkopers.

Nederland telt veertien Sanders Meubelsteden. De 150 werknemers zorgen voor een omzet van zo'n 80 miljoen gulden. Sanders maakt winst, bezweert zowel koper als verkoper van de keten, maar niemand meldt hoeveel. De overnamesom is evenmin bekend.

Nederlanders hebben de afgelopen jaren fors meer uitgegeven aan de aankleding van hun huis. Dat is aan Sanders Meubelstad niet ongemerkt voorbijgegaan, stelt directeur en eigenaar B. Hagens van Nijman International. ,,Sanders is met de markt meegegroeid.''

Nijman International – een Nederlands bedrijf zonder ook maar één winkel buiten de landsgrenzen – is al eigenaar van Montèl, Fauteuillerie, Riant en International Leder. Deze ketens, met duurdere meubels dan Sanders, zijn harder gegroeid dan het marktgemiddelde. Hagens wil de formule van Sanders Meubelstad `aanscherpen'. Binnen Nijman is Sanders de goedkopere keten. Hagens voorziet groei van omzet, aantal vestigingen en werkgelegenheid. (ANP)