Kinderagenda

Kinderboekenweek

Volgende week donderdag begint de Kinderboekenweek en dit jaar is het thema van @penstaartje tot apenkooi - verhalen over school. En wat is een school zonder meesters en juffen en wie vind je leuk en wie vind je stom? De kinderboekwinkels Arnhem en Nijmegen organiseren een heuse meester en juffrouwverkiezing. Wie is de leukste meester of juffrouw van Arnhem/Nijmegen en omstreken. Leerlingen kunnen nog t/m 2 oktober hun meester/juf voordragen en op 6 oktober worden de finalisten bekendgemaakt. Zij moeten dan 13 oktober resp 14 oktober strijden in de Waag in Nijmegen, Dansacademie in Arnhem om de hoofdprijs: voor ƒ500 boeken uitzoeken voor de school. Donderdag 7 oktober van 16-17u30 laat Zilveren Griffelwinnaar Wolf Erlbruch in Arnhem zien hoe hij zijn boekillustraties maakt en ook signeert hij `s Nachts, zijn kleuterboek. `s Avonds signeert hij van 19-20u30 in de Nijmeegse Kinderboekwinkel. Donderdagmiddag van 15u30-19u brengen Paul van Loon (bekend van Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus) en Bies van Ede ook een bezoek aan de kinderboekwinkel in Nijmegen (kaartjes ƒ2,50).

*Wie is de leukste meester of juf van Arnhem/Nijmegen en omgeving. Leerlingen kunnen t/m 2 okt hun meester/juf voordragen bij de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 13, inl 028-4451277 en de Nijmeegse Kinderboekwinkel, Kannenmarkt 27, inl 024-3240096. Aanmeldingsformulieren liggen in de winkel en ook op scholen.

Voorlezen

Kees van Kooten heeft zijn eerste kinderboek geschreven: Het Schaampaard. Je raadt het al, het gaat over een paard dat zich schaamt. Waar hij zich voor schaamt kan je woensdag 6 oktober om 14u horen, wanneer hij uit zijn nieuwe boek voorleest in het Kinderboekenmuseum/Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.

Geheimen

De schilder Rembrandt verklapt zaterdag 2 oktober op een workshop in het Mauritshuis zijn geheimen. De Haagse kunstenaar Paul de Boer kruipt in de huid van Rembrandt en laat o.a. zien hoe je diepte en ruimte weergeeft in een schilderij of welke effecten je bereikt met licht en schaduw. Ook vertelt hij hoe je verf maakt, want vroeger deden schilders dat zelf in hun atelier. Eigenlijk is verf niets anders dan olie (of eigeel dat heel vroeger in Italië werd gebruikt) met kleurpoeder. Zo werden allerlei (halfedel)stenen gebruikt om in een vijzel fijn te wrijven en te mengen met de olie. Als de opdrachtgever heel rijk was werd er toermalijn gebruikt voor bijvoorbeeld de jurk van Maria, die dan ook heel mooi blauw was. Iedere schilder had vroeger zo zijn eigen (geheime) verfrecepten en meestal waren het de gezellen (leerling-schilders) die de verf moesten mengen. Ook Rembrandts-in-spé kunnen deze middag zelf experimenteren met verf en daarna hun eigen schilderij maken. En natuurlijk kan je ook kijken hoe Rembrandt zelf schilderde door naar zijn zelfportretten te gaan kijken, ook in het Mauritshuis, maar dan moet je van te voren wel kaartjes reserveren.

*Kinderworkshop Uitvindingen van Oude Meesters voor kinderen van 8 tot 12 jaar op za 2 okt om 12u, 13u, 14u, 15u en 16u in de Galerij Prins Willem V in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Deelname is gratis. Res 070-3023435.

Water

Hoe zou onze planeet eruit zien zonder water? Is er wel leven mogelijk zonder water? Over water gaat de Nationale Jeugdnatuurweek, die van 2 t/m 10 oktober wordt gehouden in De Wieden en de bedoeling is dat kinderen van 10 tot 16 jaar wateronderzoek gaan doen in die week. Voor 1 als borg krijg je allerlei materiaal mee om dat onderzoek te doen. Inlichtingen bij Bezoekerscentrum De Wieden (adres en telefoonnummer zie boven). Het centrum is open van dinsdag t/m zondag van 10-17u.

Nachtelijk gespuis

Nachtdieren worden wakker als dagdieren gaan slapen. Ze hebben honger en gaan op zoek naar voedsel. Dieren in het donker maken vooral gebruik van hun zintuigen: oren, neus, poten, mond en ogen. Zo hebben huiskatten `s nachts hele grote, ronde pupillen, zodat ze meer licht kunnen opvangen en daardoor meer kunnen zien. Nachtvlinders hebben grote voelsprieten en kunnen heel goed ruiken, zo kunnen ze zich in het donker in leven houden. Op woensdag 6 oktober om 13u30 kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar in Bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in Sint Jansklooster onderzoeken waar nachtdieren te vinden zijn en hoe ze hun voedsel zoeken.

*Nachtelijk gespuis op wo 6 okt om 13u30 voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in Bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging van Natuurmonumenten Sint Jansklooster. Deelname leden ƒ1, niet-leden ƒ2,50. Res 0527-246644. Het bezoekerscentrum ligt ten noorden van het dorp Sint Jansklooster aan de Beulakerwijde en is bereikbaar met de VEONN buslijn 71.

Wielwebben

Een broek met acht pijpen, slakken met en zonder huisje, wielwebben en hangmatweggen. De kinderdoemiddag op zondag 3 oktober van 14-16u in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven gaat over de herfst. Er wordt van alles verteld over spinnen en slakken, er is een snuffeltafel met paddestoelen en er staat ook een knutseltafel.

*Herfstdoe-middag op zo 3 okt van 14-16u voor kinderen tot 10 jaar in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Kosten ƒ2 per kind. Aanmelden 040-2594700.

Beestenfeest

Schattige knaagdieren, mooie vogels, lieve honden en katten, maar ook echte vogelspinnen en slangen. Ze zijn allemaal te zien op zaterdag 2 en zondag 3 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Er zijn shows met paarden, sledehonden en valkeniers en katten. En alle honden - groot, klein, dik, dun, langharig, kortharig - mogen meedoen met de verkiezing van De Mooise Hond van het Jaar. Dit jaar is er ook een special puppyklasse voor puppies van twaalf weken tot en met zeven maanden. En niet alleen de hond kan meedoen aan de verkiezing, ook katten en schapen kunnen hun schoonheid meten. Verder kunnen kinderen een koe melken, ezeltje rijden en wol spinnen. En in de showpiste kan je zelfs honden met elkaar zien dansen.

*Nationale dierenhow op 2 en 3 okt van 10-18u in de Brabanthallen, Diezekade 2, Den Bosch. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ8, daarboven ƒ12.

Inl 073-6293911.

De vuilnisman

Wat zouden een vuilnisman en een zanger met elkaar gemeen hebben? Ze proberen allebei de wereld wat mooier te maken. Tenminste, dat vindt Karel Bosman, jarenlang de begeleider van schrijver en dichter Willem Wilmink. Hij zingt zondag 3 oktober om 15u liedjes van Willem Wilmink in de Centrale Bibliotheek in Amsterdam.

*De Vuisnisman ben ik, liedjes van Willem Wilmink door Karel Bosman op zo 3 okt om 15u in de Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587, Amsterdam. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ1,50, daarboven ƒ5 met stadspas ƒ3.

Inl 020-5230749.

Activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987,

3009, TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker