Kamer eist opheldering over deal

Minister Korthals (Justitie) moet de Tweede Kamer opheldering verschaffen over de overeenkomst die het Amsterdamse openbaar ministerie heeft gesloten met de wapen- en drugshandelaar Mink K.

Justitie in Amsterdam heeft gisteren toegegeven dat men met Mink K. vorig jaar is overeengekomen dat Mink één miljoen gulden stort op een bankrekening van zijn advocaat. Het geld diende volgens het OM als een borgsom om te verzekeren dat de man zich zou melden als een eerder opgelegd vonnis wegens wapenhandel – van zes jaar en acht maanden – zou worden bekrachtigd door het Europese hof in Straatsburg. Mink is in afwachting van die uitspraak eerder door het hof in Amsterdam op vrije voeten gesteld.

Vrij Nederland meldde gisteren dat K. op vrije voeten is omdat hij justitie één miljoen gulden heeft betaald. Hij zou ook voorlopig ongemoeid blijven als hij justitie in Amsterdam criminele inlichtingen zou geven en geen nieuwe strafbare feiten zou plegen.

Tot nu toe ontkende het OM en minister Korthals steeds dat er afspraken waren gemaakt met Mink K. Er waren slechts oriënterende gesprekken gevoerd. Dat K. op vrije voeten was, was in Amsterdam staand beleid zolang een straf nog niet onherroepelijk was.

Waarom Mink K. dan geld heeft betaald hoewel hij toch niet zijn straf zou uitzitten totdat Straatsburg een oordeel heeft uitgesproken, zegt de Amsterdamse persofficier van justitie J. Steenbrink niet te kunnen verklaren. ,,In de praktijk gebeuren de gekste dingen. Ik kan niet in zijn bovenkamer kijken en weet dus niet waarom Mink heeft betaald'', aldus Steenbrink. Zijn advocaat, A. van der Plas, geeft geen commentaar.

Deze zomer maakte de Kamercommissie Kalsbeek voor het eerst melding van de afspraken tussen het OM en K. Deze crimineel speelt volgens de Kamercommissie een hoofdrol bij de grootschalige invoer van cocaïne. Volgens Kalsbeek is er met hulp van corrupte opsporingsambtenaren en onder regie van Mink K. 15.000 kilo cocaïne ingevoerd.

Mink K. zit sinds drie weken opnieuw vast. Hij werd opgepakt nadat de Amsterdamse politie een enorme wapenvondst deed. Op de wapens zaten vingerafdrukken van K. Of deze nieuwe geconstateerde strafbare feiten betekenen dat K. zijn borgsom van één miljoen gulden kwijt is, zegt officier Steenbrink niet te kunnen bevestigen.

Volgens het Tweede Kamerlid F. Halsema (GroenLinks) ,,zou het een schande zijn'' als Mink de één miljoen gulden nog terugkrijgt. Ze heeft over de afspraken Kamervragen gesteld samen met G.J. van Oven (PvdA).

Door het OM wordt nu onder leiding van de Haagse officier van justitie G. Haverkate alsnog getracht volledige opheldering te krijgen over de grootschalige cocaïnetransporten. Als uitgangspunt voor het werk wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de inlichtingen die de Haarlemse officier van justitie P. Snijders heeft verzameld.