Internationale beurzen

LONDEN

Stijgende nervositeit over de vergadering van de Amerikaanse centrale banken volgende week, en een opnieuw verliesgevende sessie op Wall Street kwamen vanmorgen hard aan op de Londense beurs. De FTSE-index daalde met 0,7 procent tot 5969 punten.

FRANKFURT

Deutsche Bank kondigde vanmorgen aan in de effectenhandel te gaan samenwerken met de Japanse Sakura-bank en werd daarvoor beloond met een koersstijging van 0,3 procent. Deutsche Bank werkt al samen met Dresdner en het Franse Société Générale. De stijging voor Deutsche Bank was tegen de beurstrend in. De DAX-index noteerde 0,9 procent lager op 5091 punten, en de stemming werd gedomineerd door de Amerikaanse markt.

PARIJS

Het gerucht dat softwarehuis Cap Gemeni rondbelt onder analisten om de verwachtingen voor dit jaar te temperen, kostte Cap bijna 8 procent in koers vanmorgen in Parijs. De stemming op de beurs was beduidend beter dan die in de rest van Europa, met een koersdaling van slechts 0,1 procent op 4530 voor de CAC-index.

TOKIO

De beurs van Tokio heeft vanmorgen de stijgende lijn weer opgepakt. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 323,18 punten (1,9 procent) tot 17.605,46 punten. Volgens handelaren is de stijging veroorzaakt doordat exportbedrijven weer in trek waren. De beurs van Korea ging opnieuw omlaag, met 3,7 procent. Hongkong sloot met een verlies van 0,8 procent. In Australië leed de beurs een verlies van 0,6 procent, in Singapore bleef het verlies van de belangrijkste beursindex beperkt tot 0,1 procent.

NEW YORK

Het Dow Jones-gemiddelde heeft zijn verliesgevende reeks gisteren voortgezet met een daling van 62,05 punten (0,6 procent) op 10.213,48 punten. Het wachten begon op de aankomende vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve Board op 5 oktober. De orderontvangst van de Amerikaanse industrie groeide vorige maand sterk (0,9 procent), terwijl analisten een daling hadden verwacht, en dat droeg niet bij tot de stemming. Amazon.com steeg met 22 procent, nadat topman Bezos een nieuw concept had bekendgemaakt. Bezos wil via zijn website het verkopers mogelijk maken hun waren aan de man te brengen. Beleggers reagreerden uitbundig op dit initiatief, dat de naam zShops heeft meegekregen.