Harde drollen op je hoofd

Hoofdhaar is meer dan schedelbedekking.

Met een kapsel geven we signalen. Bijvoorbeeld

`ik ben activist'. Maar

als altijd ligt de mode op de loer en op steeds meer jonge hoofden verschijnen dreadlocks.

De verrechtsing van een links kapsel.

Ooit liepen alleen linksradicale activisten met een ranzig, ongekamd dreadkapsel rond. Samen met piercings en kistjes hoorden deze manen bij de `dresscode' van de alternatieve jeugd. Maar de piekerige haardracht is populair geworden en breidt zich razendsnel uit. De dreads van tegenwoordig hebben GSM'etjes op zak en bijten ongegeneerd in een hamburger.

Het `rastakapsel', met de aan elkaar geklitte slierten haar, dook begin jaren negentig voor het eerst op in de kraakscene en in anarchistische kringen. Zij hadden de wilde lokkendracht overgenomen van de Rastafarians in Jamaica. Met hun ongewassen en ongekamde bos haar zetten de krakers zich af tegen de gangbare mode. Maar waren `white dreads' ooit het toonbeeld van protest tegen de kapitalistische consumptiemaatschappij, nu is de combinatie coca cola, hamburgers en dreads niet vreemd meer.

Vooral in de reclame- en de modewereld is sprake van een hype rond de dreadlook. Mediasterren als Tim Immers en Leontien Ruiters gingen met het kapsel aan de haal. Het beeld van jongeren met dreads duikt op in `coole' reclames voor frisdrank, merkkleding en GSM's. Bij Hairpolice, een trendy kapperszaak in Amsterdam, laten, naar een van de kappers beweert, ,,duizenden mensen uit heel Europa'' een dreadpermanent in hun haar zetten.

De dreads van weleer betreuren de hype die er over hun haar-image is ontstaan. ,,Het is jammer dat je er tegenwoordig helemaal bijhoort met dreads'', vindt beeldend kunstenaar Wim (21), ,,terwijl het vroeger juist iets was van `Ik wil er helemaal níet bijhoren'.'' Wim heeft al zes jaar dreads en noemt zichzelf links. Dreads betekenen voor hem veel meer dan een modegril waar je tijdelijk aan meedoet. Ze horen bij een levensstijl: kraken, veganistisch eten en kunst maken. Zijn keuze voor dit kapsel begon prozaïsch: ,,In het begin was het vooral luiheid. Je stopt met het wassen en kammen van je haar. Een echte dreadter doet geen van beide, dan krijg je vanzelf van die harde drollen op je hoofd. Maar ik koos ook voor dreads omdat ik bepaalde ideeën heb. Daarbij wil ik mooie schilderijen maken, dus waarom zou ik mezelf niet mogen versieren. Met dreads laat ik zien dat ik geen volgkoe ben.''

Ook Anna (16) wilde er niet uitzien `zoals iedereen wil dat ik er uit zie'. Zij heeft de dreads anderhalf jaar geleden laten zetten bij Hairpolice in Amsterdam. ,,Dat duurde ongeveer zes uur. Ze touperen je haar, draaien er krulspelden in en doen er een soort chemicaliën in, waarvan je haren aan elkaar gaan zitten. Na die behandeling mag je je haar een maand niet wassen en dan groeien de dreads er vanzelf verder in.''

Anna was de eerste met dreads op haar school, het Aquinocollege in Leiden. ,,Met dreads laat je zien dat je niet zomaar doet wat er gezegd wordt en dat je voor jezelf kunt denken. Maar nu hebben al zoveel mensen dreads, dat het niets meer uit maakt.''

Een veganistisch meisje uit Engeland heeft besloten een rechtzaak aan te spannen naar aanleiding van een reclameposter van McDonald's waarop iemand met dreadlocks staat afgebeeld. Volgens haar zijn dreads en de hamburgers van het Amerikaanse fastfoodketen onverenigbaar. Ze wil aantonen dat de dreadlook niet langer `misbruikt' mag worden voor commerciële doeleinden, omdat het een imago is waarmee een grote groep linkse jongeren hun politieke en sociale ideeën uitdraagt.

Of dreads nu vanzelf gaan groeien of pas na een bezoekje aan de kapper ontstaan, ze vragen om een minimum aan verzorging en onderhoud. Wim heeft zijn haar de afgelopen zes jaar ongeveer tien keer gewassen, waarvoor hij meestal azijn gebruikt. ,,Het is natuurlijker om je haar niet te wassen, op een gegeven moment reinigt je haar zichzelf.'' Vorige winter had Wim wel tijdelijk wat problemen met zijn haar. Hij woonde in een koude, vochtige kamer in een kraakpand. ,,Omdat ik geen verwarming had, kreeg mijn haar helemaal geen warmte. Mijn dreads gingen schimmelen, dus toen heb ik ze maar afgeschoren.''

Hairpolice, Kerkstraat 113,

Amsterdam. di t/m za 12-17u.

Inl 020-4205841,

www.hairpolice.com,

hairpolice@wxs.nl

Dreadpermanent in eigen haar kost ƒ300-ƒ350.

De behandeling duurt 3-5 uur.

Synthetische dreads via verwijderbare hairextensions, behandeling duurt 7-8 uur, kosten vanaf ƒ600

    • Janneke Pors