Gerbrands ontstemd

Bondscoach Toon Gerbrands noemt het ,,een zwarte dag voor de sport'' dat de Nederlandse volleybalploeg geen wildcard heeft gekregen voor het toernooi om de World Cup in Japan. Daarmee loopt het team een kans mis zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De internationale bond FIVB en de Japanse tv gaven de wildcards aan Spanje en Canada.

,,Spanje heeft nooit aansprekende resultaten behaald en niet eens het EK gespeeld'', zei Gerbrands gisteren. ,,Als Joegoslavië was gekozen, had ik er vrede mee gehad. Dat land was derde op het EK en staat tweede op de wereldranglijst. Een absolute blunder om de olympisch kampioen zo te behandelen.'' Nederland voldeed wel aan de voorwaarde dat de wereldbekerduels op de tv te zien moeten zijn. De NOS heeft de uitzendrechten van het evenement dat 17 november begint. ,,We zullen de FIVB daarom duidelijk maken dat dit zo niet kan'', zei Gerbrands.

Nederland kan zich nog kwalificeren voor de Spelen bij een pre-olympisch toernooi in januari of op een mondiaal kwalificatietoernooi in juli. (ANP)