`Geen bescherming christenen in India'

De rechtse Indiase regeringspartij BJP gebruikt de religieuze spanningen tussen hindoes en christenen voor electorale doeleinden en heeft onvoldoende gedaan om de christelijke minderheid in het land te beschermen tegen aanvallen van extremistische hindoegroeperingen.

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat vandaag is verschenen. Volgens Human Rights Watch is het aantal aanvallen op christenen ,,aanzienlijk toegenomen'' sinds de BJP van premier Atal Behari Vajpayee begin vorig jaar de verkiezingen won.

De afgelopen anderhalf jaar hebben extremisten volgens de organisatie duizenden christenen op het Indiase platteland gedwongen zich te bekeren tot het hindoeïsme. Verder zijn priesters vermoord, nonnen verkracht, kerken, scholen en kerkhoven verwoest.

Volgens Human Rights Watch werden tussen januari 1998 en februari 1999 116 van dergelijke incidenten gemeld. De aanvallen op christenen zijn volgens de organisatie onderdeel van een ,,geplande campagne' van de sangh parivar, een groep van fundamentalistische hindoe-organisaties waarvan de BJP, de grootste partij in India, een politieke vleugel is. Deze organisaties buiten de confrontaties tussen hindoes en christenen uit om politiek gewin.

Eén van de dieptepunten in de anti-christen-campagne was de moord op de Australische missionaris Graham Staines, wiens auto in januari in brand werd gestoken in de oostelijke deelstaat Orissa. Toen hij en zijn twee zoontjes de auto probeerden te verlaten, werden zij teruggeduwd. Staines en zijn kinderen kwamen om en de vermoedelijke leider van de verantwoordelijke beweging werd nooit opgepakt, hoewel hij volgens de media zelfs interviews heeft gegeven aan lokale radiostations.

In zijn rapport vraagt Human Rights Watch de regering om daders van dergelijke misdrijven op te sporen en te berechten en om de christelijke bevolking op het platteland beter te beschermen door politieposten in te richten bij christelijke gemeenschappen. ,,Christenen zijn de nieuwe zondebokken in de politieke gevechten in India', zegt Smita Narula, de auteur van het rapport. ,,Als de Indiase regering niet onmiddellijk ingrijpt zullen politieke partijen de religieuze spanningen blijven gebruiken voor politieke doeleinden.'

Veel hindoes beschuldigen christelijke instituten in India ervan de hindoeïstische bevolking te willen bekeren tot het christendom. India telt ongeveer 25 miljoen christenen op een bevolking van bijna één miljard, van wie verreweg de meesten hindoe zijn.