Foster in conflict over Rijksdag

De Britse architect Norman Foster wacht nog steeds op de laatste betaling voor zijn ontwerp voor de verbouwing van de Rijksdag in Berlijn. In een brief aan de voorzitter van de Duitse Bondsdag Wolfgang Thierse dringt Foster aan op betaling van de 4,1 miljoen mark die de Duitse staat hem nog schuldig is, aldus de Berlijne krant Berliner Morgenpost. Eerder ontving Foster al 37 miljoen voor de verbouwing van de Rijksdag.

Maar de dienst bouwzaken van het Duitse parlement is niet van plan de laatste betaling te doen voor alle klachten over de verbouwde Rijksdag zijn verholpen. Het gaat om 45 gebreken. Zo zijn de publieke tribunes van het nieuwe parlementsgebouw niet stabiel genoeg en zorgt de fijngestreepte wandbekleding in de fractiekamers voor hoofdpijn van Duitse parlementsleden. Sommige afgevaardigden hebben ook bezwaar tegen het spreekgestoelte, omdat daar hun op schrift gestelde toespraken zichtbaar zijn voor cameramannen en fotografen. Verder lekt de glazen koepel, het belangrijkste onderdeel van Fosters ontwerp.

De dienst bouwzaken heeft verschillende brieven naar Foster gestuurd, maar hierop reageerde de Britse architect niet. De dienst wil nu de kosten voor het verhelpen van de gebreken aftrekken van Fosters gage.

De verbouwing van de Rijksdag kostte in totaal 660 miljoen gulden. Toen de Rijksdag begin dit jaar in gebruik werd genomen, kreeg Foster een hoge Duitse onderscheiding.