FIFA pleit voor afschaffing van hoge afkoopsom

De FIFA wil drastische maatregelen nemen om een crisis in het voetbal te voorkomen. De wereldvoetbalbond denkt daarbij aan een nieuw transfersysteem waarbij extreem hoge afkoopsommen niet meer mogelijk zijn. Volgens secretaris-generaal Zen-Ruffinen van de FIFA zijn de transfersommen gemiddeld tien keer hoger dan tien jaar geledenn. De FIFA werkt aan een nieuwe regel. Een club die een speler wil kopen, zou alleen de opleidingskosten en de restwaarde van diens contract nog moeten betalen. Verder wil de FIFA het aantal voetbalwedstrijden dat live op televisie komt sterk verminderen en de speelkalender inkrimpen. Op een symposium in Monte Carlo noemde Zen-Ruffinen de nieuwe opzet van de twee Europa-Cuptoernooien een fiasco. ,,Deze week worden binnen drie dagen 64 Europese wedstrijden op tv uitgezonden. Deze overdaad kan tv-kijkers van het voetbal afkeren'', waarschuwde de FIFA-bestuurder. (AP)