Feyenoorders verbleken op Europees niveau

Feyenoord kon zich vanwege het beperkte budget dit seizoen slechts enkele aankopen permitteren. Toch geloofde coach Beenhakker heilig in de progressie van zijn selectie. Op nationaal niveau zal de landskampioen ondanks de misstap tegen RKC ongetwijfeld voor een hoofdprijs blijven voetballen. In de Champions League komen de tekortkomingen van Feyenoord aan het licht.

Zelfs tegen het onthutsend zwakke Boavista kwamen de Rotterdammers in Porto niet verder dan 1-1. Al biedt de derde remise in groep C nog steeds perspectief op een verlenging van het Europese avontuur. Halverwege de eerste ronde bezet Feyenoord met drie punten de derde plaats, twee minder dan Borussia Dortmund en Rosenborg. De nummers een en twee plaatsen zich voor de tweede ronde.

Feyenoord illustreerde gisteravond het onvermogen van de Nederlandse deelnemers op het zogenaamde kampioenengala. Na PSV en Willem II wacht de landskampioen nog altijd op zijn eerste overwinning. Boavista onderstreepte met zijn bescheiden begroting van tien miljoen gulden dat de uitbreiding van de Champions League slechts een commerciële knieval is geweest. Een ploeg met zo weinig kwaliteit hoort niet thuis in de Champions League, al kan dat ook van Willem II worden gezegd.

Feyenoord verzuimde voor slechts 8.000 toeschouwers tegen de tweede club van Porto dominanter op winst te spelen. ,,We kunnen nog niet anderhalf uur de baas zijn'', verzuchtte Beenhakker. Zelfs niet tegen een Portugese club van het kaliber Cambuur of RKC, al had Feyenoord dat afgelopen zondag in De Kuip tegen de Waalwijkse club al aan den lijve ondervonden.

Bedeesd hobbelden de Rotterdammers gisteravond in de eerste helft over het veld in een opstelling waarbij Beenhakker – net als tegen Rosenborg – wederom de voorkeur had gegeven aan een vierde middenvelder boven linkerspits Van Vossen. De angst voor de counter van Boavista bleek ongegrond, al moest rechtsback Van Gobbel op de doellijn bijna aanvaller Cesar onthoofden om een treffer van Boavista te voorkomen.

Daartegenover stond een geraffineerde boogbal op de lat van spits Cruz tegenover en vijf minuten voor rust was de grillige Argentijn nog een keer dicht bij een doelpunt. Daarmee zijn tevens de voornaamste wapenfeiten van Cruz genoemd. Hij werd door zijn behoudende teamgenoten nauwelijks aangespeeld. Na een uur werd Cruz vervangen door Van Vossen, wiens avonturen met een bal aan de voet steeds onbestemder worden. De Zeeuwse routinier is hopelooos uit vorm.

Volgens Beenhakker bracht Van Vossen wel nieuw elan in de ploeg, al liet Feyenoord zich gemakkelijk in slaap sussen door de treffer van Bosvelt. In de 62ste minuut kreeg de rechtermiddenvelder de bal op maat van Kalou en zonder de bal lekker te raken passeerde Bosvelt de clowneske doelman van Boavista: 0-1. Keeper William uit Kameroen had met zijn blunders het Noorse Rosenborg in de eerste thuiswedstrijd twee goals geschonken. Gisteren reikte hij Feyenoord de hand, maar Konterman schrok toen de Afrikaanse doelman de bal na een corner als een stuk zeep uit zijn handen liet glippen.

Een strafschop was evenzeer op zijn plaats geweest als de rode kaart die William in de 93ste minuut na zijn kamikaze-actie tegen Tomasson moest incasseren. De overtreding geschiedde binnen het strafschopgebied. De uitsluiting van William leidde tot paniek bij Boavista, dat zijn drie wissels al had verbruikt. Na enig overleg trok verdediger Silva de trui aan van de reservedoelman. De veldspeler moet bibberend onder de lat hebben gestaan toen Feyenoord-aanvoerder Van Gastel de vrije trap mocht nemen. Het was tekenend voor het onvermogen van Feyenoord dat de muur ook in de herkansing redding bracht voor Boavista, dat dankbaar zijn eerste punt in ontvangst nam. Zo ver had Feyenoord het uiteraard niet mogen laten komen.

Beenhakker had graag duizend ballen wilde klaarleggen voor de Portugese middenvelder Silva. ,,En dan scoort die gozer in honderd jaar niet zo'n goal als tegen ons'', mopperde hij. Het doelpunt van Silva in de 87ste minuut was achttienkaraats. Het fenomenale afstandsschot kwam letterlijk uit de lucht vallen, want tot dat moment had Boavista slechts uitgeblonken in onkunde. Nadat Van Gobbel een corner had weggegeven, nam Silva de bal uit de rebound vol op de slof en doelman Dudek van Feyenoord was kansloos: 1-1.

Als gevolg van zijn tweede gele kaart ontbreekt Silva over drie weken bij de return in Rotterdam. Zijn afwezigheid is een schrale troost voor Feyenoord. ,,We koesterden te snel de 1-0 voorsprong'', constateerde de zichtbaar geïrriteerde Beenhakker. ,,We hebben verzuimd te winnen van een hele matige ploeg en dat mogen we slechts onszelf aanrekenen.''

Strompelend zet Feyenoord nu de achtervolging in op Rosenborg en Borussia Dortmund, in de wetenschap dat die ploegen Boavista wél over de knie hebben gelegd. Pijnlijker is de gedachte dat de landskampioen snel verbleekt als het op Europees niveau tegen het licht wordt gehouden.