Euro Disney opent nieuw park in 2002

Euro Disney opent in het voorjaar van 2002 een nieuw themapark. Het park, dat geheel wordt gewijd aan film en televisie, komt pal naast Disneyland Parijs in Marne-la-Vallée te liggen. De kosten bedragen zo'n 4 miljard franc (1,3 miljard gulden).

Euro Disney, voor 39 procent eigendom van Walt Disney, heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Eind januari lekten al plannen naar buiten. Het is voor het eerst dat gedetailleerd op de uitbreiding is ingegaan.

Het park heeft voorlopig `Disney Studios' als werktitel meegekregen.

Na een moeizame start in 1992 is Disneyland Parijs nu een succes. Jaarlijks passeren 12,5 miljoen bezoekers de poorten. Desondanks staat nog steeds voor 16 miljard franc (5,4 miljard gulden) aan schulden uit. Die kan Euro Disney tegen steeds lagere rentetarieven aflossen.

Euro Disney rekent in het eerste jaar van Disney Studios 5 miljoen extra bezoekers te trekken.

Door het nieuwe themapark komen er 5.000 banen bij, waarvan 1.500 in het park zelf. (ANP, AFP)