Doodstraf tegen Japans sektelid wegens gifaanslag

De eerste doodstraf is vandaag uitgesproken tegen een lid van de Japanse sekte Aum Shinrikyo wegens de aanslag met gifgas in de Tokiose metro in 1995. Bij die aanslag kwamen 12 mensen om het leven en raakten velen gewond.

Juist gisteravond kondigden de huidige leiders van de sekte aan dat ze al hun openlijke activiteiten voorlopig zullen staken. Ze reageren daarmee op felle protesten in heel Japan tegen de sekte. Sommige gemeenten zijn er toe over gegaan sekteleden openbare dienstverlening, zoals onderwijs, te weigeren.

Ook de persconferentie gisteravond in het Tokiose hoofdkwartier van de sekte ging vergezeld van rellen. Omwonenden probeerden tegelijk met journalisten het pand binnen te gaan, hetgeen slechts tot vruchteloos geschreeuw tussen sekteleden en omwonenden leidde. Vervolgens mochten de omwonenden hun frustraties voor de tientallen aanwezige televisiecamera"s uitten.

Sekte-woordvoerder Araki heeft eerder de overheid alle schuld van dit soort problemen gegeven. Araki meent dat de overheid de zogenaamde dreiging van de sekte gebruikt om wetgeving door het parlement te loodsen die justitie meer bevoegdheden geeft. Momenteel overweegt de regering een speciale wet door te voeren die een volledig einde moet maken aan het bestaan van de sekte.

De sekte heeft nu besloten een stap terug te doen door alle publieke activiteiten te staken, zoals het houden van seminars en de publicatie van geschriften. Van invloed lijkt ook te zijn geweest de ontkenning van alle betrokkenheid bij de gifgas-aanslag door sekteleider Shoko Asahara vorige week. Asahara legde tijdens zijn eigen proces alle schuld bij zijn ondergeschikten.

De vrijlopende sekteleden hebben nooit de verantwoordelijkheid van de sekte als organisatie voor de aanslag erkend. Dit is een terugkerend dispuut bij persconferenties want journalisten en nabestaanden lijken vooral op deze erkenning en een excuus te wachten. De sekte ging gisteren wel een stapje verder dan gebruikelijk door aan te kondigen dat ,,betrokkenheid bij de aanslag'' nu zal worden onderzocht. Die betrokkenheid vindt men blijkbaar niet meer geheel ondenkbaar.

Ontkenning en de afwezigheid van berouw waren vandaag voor de rechtbank ook reden sektelid Yokoyama de zwaarst mogelijke straf, de doodstraf, op te leggen. Yokoyama was een van de sekteleden die destijds zakjes gifgas in de metro hebben verspreid. Een collega van Yokoyama die eerder wel een volledige bekentenis aflegde en berouw toonde, kwam er met levenslange gevangenisstraf van af.