Clinton wil 6 miljard schuld kwijtschelden

De Amerikaanse president Clinton wil het mogelijk maken de bilaterale schulden van de armste landen aan de Verenigde Staten voor 100 procent kwijt te schelden. Het gaat om een bedrag van ongeveer zes miljard dollar. Clinton deed de aankondiging gisteren in een toespraak tot de jaarvergadering van IMF en Wereldbank. Hij voegde er de ,,belangrijke'' voorwaarde aan toe, dat de betrokken arme landen hun vrijkomende geld besteden aan ,,basisbehoeften''.

Tijdens de top van de Groep van zeven industrielanden (G7) afgelopen juni in Keulen hadden de G7-leiders al toegezegd bilaterale schulden van de armste landen tot 90 procent kwijt te schelden. Het gaat om afspraken binnen de Club van Parijs, waarin de belangrijkste crediteurenlanden zitten. Tot voor enkele jaren gold binnen de Club van Parijs nog een maximale schuldkwijtschelding van 67 procent.

Eerder deze week stemden de bij IMF en Wereldbank aangesloten landen in met een plan voor uitbreiding van schuldverlichting voor de armste landen. Het gaat om zowel bilaterale als multilaterale schulden. Vooral landen in Afrika kunnen van de schuldkwijtschelding profiteren. Ook hier geldt de voorwaarde dat het vrijkomende geld aan armoedebestrijding moet worden besteed.

BRAZILIËpagina 15