Chemiebedrijf DSM schrapt duizend banen

Bij chemieconcern DSM verdwijnen de komende drie jaar minimaal duizend arbeidsplaatsen, waarvan de helft in Limburg. Ook heeft DSM zijn winstverwachting naar boven bijgesteld.

Het bedrijf rekent op een autonome omzetgroei van 6 procent. De winst per aandeel kan in het jaar 2002 uitkomen op 5 tot 7 euro. Van 1995 tot en met 1998 was de winst per aandeel gemiddeld 4 euro.

Dat heeft bestuursvoorzitter P. Elverding, sinds 1 juli de opvolger van S. de Bree, vanochtend bekendgemaakt op een bijeenkomst voor analisten van banken. Beleggers reageerden enthousiast. De koers van het aandeel DSM op de Amsterdamse effectenbeurs steeg vanochtend met ruim 3 procent (1,15 euro) tot 37,45 euro.

De winst per aandeel kan volgens DSM in 2002 stijgen tot 7 euro als de algemene economische omstandigheden net zo goed zijn als in de jaren 1995-1998. ,,Een positief verhaal'', zegt analist Peter Schouten van Rabobank Securities in een recatie. ,,En dapper om dat te zeggen met alle onzekerheden die er altijd zijn in de chemische industrie.'' Overigens verwacht de Rabobank dat de omstandigheden voor de chemische industrie, en met name in de petrochemie, de komende jaren gunstig zijn. Volgens Schouten komt het erop neer dat DSM nu verwacht zonder aanvullende acquisities in 2002 een bedrijfsresultaat te kunnen behalen van 1 miljard euro. Eerder had DSM nog gezegd dat voor zo'n resultaat wel acquisities nodig waren.

Na de overname van Gist-brocades, vorig jaar, kondigde DSM aan dat de integratie zo'n 150 miljoen euro aan synergie-voordelen zou opleveren. Vanochtend meldde DSM dat in de twee grootste clusters, `hoogwaardige materialen' en `polymeren en industriële chemicaliën', een extra waarde zal worden gerealiseerd van 275 miljoen euro. In het kader van DSM's lopende programma om kosten te besparen en de doelmatigheid te vergroten verdwijnen de komende drie jaar bij deze twee clusters ongeveer duizend arbeidsplaatsen. ,,Waarschijnlijk de helft in Limburg'', zegt een woordvoerder. Het DSM-concern, dat in totaal 22.500 arbeidsplaatsen telt, verwacht geen gedwongen ontslagen. De banenreductie valt te realiseren doordat personeel doorstroomt naar andere functies en door natuurlijk verloop.

In de divisie `life sciences', waarvan Gist-brocades de kern is, moet het bedrijfsresultaat verdubbelen tot 300 miljoen euoo. DSM komt later dit jaar met mededelingen of er ook in dit cluster, bijvoorbeeld in Delft, nog banen verdwijnen.