Bubbelbad op zonne-energie

De langsfietsende toeristen kijken allemaal een keer om naar de negen opvallend gekleurde huizen van het vakantieparkje De Groene Leguaan in het Friese Stavoren. Sommigen stappen af en komen nieuwsgierig naderbij. Bij de ingang lezen ze op een bord dat de houten vakantiewoningen bosgroen, zeeblauw, roodbruin en okergeel zijn geschilderd met verf van gekookte tarwezaadolie en natuurlijke kleurstof, dat zonnepanelen de huizen van energie voorzien en het toilet wordt doorgespoeld met regenwater.

Wie milieuvriendelijk op vakantie wil, hoeft niet in een plaggenhut of een aardwoning te kruipen. De huizen zijn ruim, licht en van alle gemakken voorzien: vaatwasser, wasmachine, magnetron, koelkast, kleuren-tv en stereotoren, zelfs een bubbelbad. De moderne milieubewuste vakantieganger hoeft zich geen enkele luxe te ontzeggen.

Dat was precies de bedoeling van de eigenaren Hendrik Gommer (37) en Elsa Visser (38). ,,Het milieuprobleem is een massaprobleem'', zegt Gommer. ,,Als een klein groepje freaks sober leeft, heeft dat geen effect. Om iets zinvols te doen, moet je een oplossingen vinden die vijftien miljoen mensen aanspreken.''

Het houten skelet van de huizen is van buiten betimmerd met uitdunningshout uit de Drentse bossen. De muren zijn geïsoleerd met geperst oud papier en afgewerkt met leem. Onder de houten vloer ligt een 50 centimeter dikke isoleerlaag van schelpen. Op het glooiende dak groeien vetplanten die in de zomer de warmte absorberen. De magnetron en het bubbelbad werken op zonne-energie.

Aan de zuidkant hebben de bungalows grote ramen en een afgeloten serre. Die werkt 's winters als een buffer tegen de kou en 's zomer tegen de warmte. ,,In het voor- en najaar kun je er heerlijk zitten'', zegt Gommer. Aan de noordkant hebben de huizen geen enkel raam. In de winter wordt water van veertig meter diepte opgepompt en onderweg opgewarmd tot 12 graden. Boven de grond wordt het afgekoeld en de vrijgekomen warmte verwarmt het huis weer via slangen in de lemen warmtewanden.

Dat Gommer een bio-ecologisch park runt - zijn vrouw is lerares op de plaatselijke basisschool - is toeval. Voor de gezondheid van Elsa bleek het beter om uit hun vorige huis, een oude boerderij die te koud en vochtig was, te vertrekken. Ze zochten ,,uit idealisme een milieuvriendelijke woning'', maar die bleek niet te vinden. De tweede optie, zelf laten bouwen, bleek lastig. ,,Aannemers zijn nog net bereid steenwol te vervangen door glaswol'', zegt Gommer, ,,maar daarmee houdt hun milieuvriendelijke aanpak wel op.''

Gommer en Visser bogen zich zelf over boeken en rapporten over milieuvriendelijke bouwmaterialen om uit te dokteren hoe hun huis eruit zou moeten zien. Gommer: ,,Toen ik merkte hoeveel moeite het ons kostte om daarachter te komen, besloten we meteen een demonstratiewoning te bouwen.''

De landtong in Stavoren aan het IJsselmeer had een recreatieve bestemming en mochten alleen worden bebouwd met acht vakantiewoningen. Met behulp van enkele milieusubsidies bleek dat financieel haalbaar. Gommer zegde zijn baan als leraar levensbeschouwing aan het Christelijk Gymnasium in Den Haag op en stortte zich fulltime in de milieubusiness. ,,Aandacht voor het milieu'', zegt hij is een `bewustwordingsproces'. Toeristen, architecten en aannemers kunnen nu tijdens een paar dagen vakantie eens kijken hoe het bevalt in een bio-ecologische woning.

Vorig jaar zomer waren de vakantiewoningen klaar en het parkje zit bijna altijd vol. Maar alle idealen ten spijt, de meeste vakantiegangers komen af op de nabij gelegen haven, het strand of de grootte van de huizen, die geschikt zijn voor acht à tien personen. Vakantiehuizen met meer dan zes bedden zijn schaars. Gommer: ,,Die mensen zijn juist de doelgroep. We hopen dat ze tijdens de vakantie meepikken dat milieuvriendelijk wonen niet per se afzien betekent.''

INFORMATIE

Huurprijzen voor een huis tot tien personen: vanaf ƒ750,- (laagseizoen) tot ƒ1600 (hoogseizoen) per week. Weekends en midweken 30 procent korting. Buiten het hoogseizoen kunnen ook delen van het huis worden gehuurd. Plaats: Op aangelegde landtong bij het IJsselmeer in Stavoren. Informatie en reserveren: 0514-682452

    • Sheila Kamerman