Bloedbad Koreaanse oorlog

De Verenigde Staten worden, bijna 50 jaar na dato, geconfronteerd met gruweldaden uit een oorlog die al bijna vergeten was. Het gaat om een bloedbad in de eerste dagen van de Koreaanse oorlog (1950 - 1953), waarbij Amerikaanse soldaten honderden ongewapende Zuid-Koreaanse burgers doodschoten. De onthulling, naar buiten gebracht door het persbureau AP, roept herinneringen op aan oorlogsmisdrijven ten tijde van de oorlog in Zuid-Vietnam, zoals in My Lai waarbij meer dan 500 burgers om het leven werden gebracht.

De massaslachting waarover AP bericht vond in juli 1950 plaats onder een spoorwegbrug in de buurt van het gehucht No Gun Ri, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Seoul. Daar openden, uit angst voor communistische infiltranten, Amerikaanse soldaten met machinegeweren het vuur op een grote groep vluchtelingen. ,,Honderd, tweehonderd of mogelijk honderden'' mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, kwamen om.

Overlevenden en familieleden van slachtoffers hebben aandacht gevraagd voor het incident, maar kregen tot dusver steeds nul op het rekest. Vorig jaar nog verwierp de Zuid-Koreaanse regering een verzoek om smartengeld. AP heeft de afgelopen maanden een groot aantal veteranen opgespoord; een tiental van hen was bereid om te spreken. ,,We hebben ze eenvoudigweg vernietigd'', zegt een van hen. Een ander herinnert zich dat zijn kapitein zei: ,,Naar de hel met hen. Laten we zorgen dat we van ze af komen.''

De soldaten waren nog maar een dag of drie aan het Zuid-Koreaanse front, waar ze zich te weer moesten stellen tegen een vanuit het noorden oprukkend communistisch leger. Ze hadden van hun commandanten de opdracht gekregen om iedereen, ook burgers, neer te schieten, ten einde te voorkomen dat vijandelijke soldaten vermomd door de verdedigingslinies zouden breken, zo blijkt uit documenten die AP in handen heeft gekregen. ,,We hadden te verstaan gekregen dat niemand er door mocht komen, soldaten niet, burgers niet, niemand'', aldus een oud-soldaat.

Koreaanse ooggetuigen zeggen dat de slachtpartij bij No Gun Ri drie dagen duurde. ,,De Amerikaanse soldaten speelden met ons leven zoals jongetjes met vliegen spelen'', aldus Chun Choon, in 1950 een 12-jarig meisje.