Blikconserven met chemicaliën vervuild

Volgens onderzoek van de Belgische Verbruikersunie Test Aankoop komen uit zeven van de tien blikken met voedselconserven chemische stoffen vrij die een risico vormen voor de gezondheid. De stoffen zouden vooral afkomstig zijn van de kunststof coating die corrosie van de binnenkant van het blik moet voorkomen.

De Nederlandse Consumentenbond heeft zich vanochtend met de zusterorganisatie in België verstaan om de resultaten van het onderzoek boven tafel te krijgen. Die resultaten moeten nog worden gepubliceerd in het oktobernummer van Test Aankoop.

De Belgische organisatie heeft vierhonderd blikken onderzocht die in België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal op de markt zijn. In België gelden dezelfde eisen voor blikconserven als in Nederland. Een woordvoerder van de Nederlandse Consumentenbond zegt het Belgische onderzoek goed te willen bestuderen. ,,Als in België 70 procent van het blikvoedsel besmet is, dan zal het bij ons niet veel beter zijn.''

Dat deeltjes uit de beschermlaag kunnen terechtkomen in het voedsel is drie jaar geleden ontdekt in Zwitserland. Nader onderzoek wees uit dat het gaat om twee stoffen, waarvan er één mogelijk kankerverwekkend is. Die stof kan weer verbindingen aangaan met andere stoffen, waardoor de veiligheid nog ongewisser wordt.

Vooral zuren blijken in te werken op de kunststof bekleding van de blikken. Conserven die citroensap of azijn bevatten zijn besmet met moleculen die uit de coating komen. Maar die verdachte verbindingen zijn ook gevonden in vis- en vleesconserven, gecondenseerde melk, groenten en fruit.

Een belangrijke producent van coatings voor blik is het Nederlandse DSM. Een woordvoerder van het concern zegt zich niet te kunnen voorstellen dat er iets mis is met de `voering' van de blikken, gezien de `ongekend strenge regels' voor verpakking van voedsel.