Betoging in Belgrado uiteengejaagd

In Belgrado heeft gisteren de politie de dagelijkse demonstratie van de oppositie met grof geweld uiteengejaagd. Daarbij zijn tientallen gewonden gevallen, van wie er vier er volgens de oppositie ernstig aan toe zijn.

Het was de eerste keer sinds de dagelijkse betogingen tegen het regime van president Slobodan Miloševic negen dagen geleden begonnen dat de politie ingreep.

Tussen 20.000 en 30.000 mensen hadden zich gisteren voor de dagelijkse betoging van de Alliantie voor Verandering (SZP) in Belgrado verzameld. Doel van de mars was ditmaal – zo had de SZP tevoren aangekondigd – de residentie van Miloševic in de diplomatenwijk Dedinje, een wijk die onder opposanten bekendstaat als `de verboden heuvel'. Al gauw maakte de oproerpolitie duidelijk waar de grens lag van wat de overheid zou toestaan: anders dan bij voorgaande demonstraties was ze in volle sterkte aangerukt. De betogers slaagden erin een eerste cordon van de politie te doorbreken. Bij het tweede cordon – de betogers waren toen nog drie kilometer van Dedinje verwijderd – had de politie waterkanonnen en pantserwagens opgesteld. Een half uur stonden de demonstranten, die leuzen tegen Miloševic en het regime riepen, en de politie tegenover elkaar. Daarna stormden van verschillende kanten oproeragenten op de menigte af. Ze sloegen met hun knuppels wild op de betogers in. Na de diverse charges bleven talrijke betogers – ook vrouwen en kinderen – bebloed liggen. Ook televisiecamera's werden in elkaar geslagen. Onder de gewonden bevonden zich, zo bleek later, drie journalisten en twee cameralieden, van Skynews en CNN. De politie liet later weten dat vijf agenten door stenen, ,,gegooid door straatschenders'', gewond waren geraakt. Elf leiders van de oppositie, onder wie de vice-voorzitter vcan de SZP, werden door de politie ingerekend.

Na het ingrijpen van de politie hergroepeerden de demonstranten zich op het centrale plein van Belgrado, waar oppositieleiders de politie hekelden om haar brute geweld en om het feit dat ze ,,niet de grondwet en het volk maar Miloševic verdedigt'' en de demonstranten opriepen elke avond de straat op te gaan.

Sinds negen dagen worden in Belgrado en andere steden dagelijkse demonstraties tegen het regime gehouden. Tot dusverre hield de politie zich overal op de achtergrond. Wel werden de betogers elke dag in de door het bewind gecontroleerde media verketterd als handlangers van de NAVO en van Kosovaarse separatisten. Het aantal demonstranten dat bereid was de straat op te gaan varieerde de afgelopen week aanzienlijk: soms kwamen er tienduizenden, andere keren nauwelijks drieduizend. (Reuters, AP, AFP)