België

Indian Summer

Tot in de jaren tachtig beweerden sommige Amerikaanse historici dat de oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld cultuurloze wilden waren en dat dappere kolonisten de grondslag voor de Amerikaanse samenleving legden. Hiermee werd de genocide verhuld.

De grote Amerikaanse musea zoeken nog steeds naar een educatieve manier om de geschiedenis van de native Americans eer aan te doen. In Brussel is een verhelderende tentoonstelling te zien over de geschiedenis en cultuur van de zes First Nations op het Noord-Amerikaanse continent. Archeologische vondsten, reconstructies van woningen, religieuze symbolen en de legendarische Sioux-chief Sitting Bull die de bezoeker begroet. Indian Summer, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel. T/m 26 maart 2000, di-zo 10-17u.

Peter Greenaway

Hij is vooral bekend als filmmaker. Toch vindt Greenaway zijn films in het verlengde liggen van zijn grafische werk.

In Gent lopen twee tentoonstellingen van de alleskunner, die ook opera's schrijft en kostuums voor zijn producties ontwerpt. Voor de ware liefhebber wordt op 10 oktober een Greenaway-dag gehouden, met een lezing door Greenaway zelf, de avant-première van de film 8 1/2 Women. Tentoonstellingen en een receptie. Peter Greenaway, Artworks 63-99 t/m 24 okt, di-zo 10-17u, Caermersklooster, Vrouwebroersstraat, Gent. Blackbord Paintings t/m 30 okt wo-vr 14-18u za 10u30-18u30, Galerie F17, Fortlaan 17, Gent. Inl Greenaway-dag: 00-3292220033.

Groene Waterman

Als het in België ergens aan ontbreekt dan zijn het wel boekhandels. De tweetalige Brusselse binnenstad telt nog maar één Nederlandstalige boekwinkel. In Antwerpen is het al niet veel beter. Boeken liggen onherkenbaar tussen wenskaarten en tijdschriften. De Groene Waterman, de enige echte boekwinkel van Antwerpen, brandde een paar maanden geleden af.

Gelukkig is dit kleine boekenparadijs heropgebouwd en wordt het op 2 oktober feestelijk heropend in aanwezigheid van Geert van Istendael, Benno Barnard, Tom Lanoye en Kristien Hemmerechts. Straatfeest in de Wolstraat 7, Antwerpen.

En verder

Peter van Herzele, helft van het duo Kamagurka en Herr Seele, is tekenaar van de komische strip Cowboy Henk. Originele tekeningen van deze bewonderaar van Salvador Dali en Monty Python zijn nu te zien in De Halle,(Markt), Geel t/m 10 okt, do 14-16u, vr 16-20u, za-zo 10-17u; Wandeling langs drie Antwerpse musea met als thema het vrouwelijke element in de kunst op zo 3 okt 10u30-16u, Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen 00-3232385960; 24-uurs-race 2CV (eendjes) op het circuit van Spa/Francorchamps op 2 en 3 okt 00-3287310000; meer dan 300 werken van James Ensor op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Museumstraat 9, Brussel. T/m 13 febr 2000, di-zo 10-17u, do 10-21u. Res aangeraden, in Nederland via Ticketbox 0900-9393, inl Brussel 00-3225083333, www.fine-arts-museum.be