Beleggingsclub aangepakt

Justitie in Roermond is een groot onderzoek begonnen naar de organisatie rondom de Duitse belegger Elmar K.

Ongeveer 140 opsporingsambtenaren van justitie, politie, de Economische Controle Dienst (ECD) en de FIOD hebben gisteren op 31 plaatsen in binnen- en buitenland huiszoekingen verricht. Daarbij zijn adminstraties en ,,vermogensbestanddelen'' van verdachten, waaronder een groot aantal auto`s, in beslag genomen.

Justitie Roermond schat dat het aantal verdachten tussen de vijftien en 35 ligt, maar heeft nog niemand aangehouden. Het openbaar ministerie wil niet ingaan op de vraag of er een opsporingsbevel is uitgevaardigd tegen K., die waarschijnlijk in Duitsland verblijft.

De organisatie van K. heeft vanaf 1998 vele honderden particulieren en bedrijven in het zuiden van het land voor honderden miljoenen guldens gedupeerd. K. beloofde soms tot vijftig procent rente over geld dat bij hem contant en zonder opgave van naam en adres kon worden ingelegd. Inleggers ontvingen een `waardecertificaat' met een nummer, dat door toonder kon worden verzilverd. K. belegde dat geld naar eigen zeggen door ingewikkelde combinaties van aandelen, opties en leningen aan banken en andere financiële instellingen.In het voorjaar van 1998 merkte de curator van het failliete verzekeringskantoor Top Advies in Nieuwegein, dat ene K. zijn betalingsverplichtingen niet nakwam. In de zomer van dat jaar werd de zakenman, die in 1985 in Duitsland wegens fraude werd veroordeeld, door de Stichting Toezicht Effectenverkeer op een waarschuwingslijst geplaatst. Desondanks gingen de inleggingen gewoon door.

Pas in januari van dit jaar stortte het imperium van K. in elkaar, toen zijn beleggingskantoor in het Belgische Maasmechelen failliet ging. K. was toen al met de noorderzon vertrokken.