Barcelona ontregeld door hard spel

De botsing der Hollanders bleef uiteindelijk onbeslist. In de eerste helft speelde FC Barcelona zoals Ajax onder trainer Van Gaal. Tegenstander Arsenal werd in de eerste 45 minuten van het Champions League-duel, waarbij negen Nederlanders betrokken waren, van het veld gespeeld. De demonstratie van hogeschoolvoetbal leverde slechts een 1-0 voorsprong op.

In de tweede helft stroopte Arsenal de mouwen op. In het fysieke geweld dat volgde, werd het spel van Barcelona volledig ontregeld. Het 1-1 gelijkspel was voor Van Gaal een mooie aanleiding om de euforie te temperen die de afgelopen weken rondom Barça was ontstaan. ,,Dit is een zware deceptie'', meende Van Gaal. De vorming van Dream Team II – het predikaat dat de Catalaanse media het elftal al had gegeven in navolging van de kampioensploeg van Cruijff – is nog geen werkelijkheid.

Barcelona raakte in Camp Nou het spoor bijster toen Arsenal onder leiding van veteraan Adams de verdediging opschoof naar de middenlijn en met de twee centrumspitsen de defensie van Barcelona onder druk zette. De ploeg van trainer Wenger schuwde hard spel niet. Arsenal kreeg vier gele kaarten en één rode. De Fransman Grimandi werd van het veld gestuurd na een elleboogstoot in het gezicht van Guardiola. Adams verdiende ook een rode kaart na een forse charge tegen Rivaldo. Frank de Boer ontsnapte aan een rode kaart toen hij de doorgebroken Overmars over de knie legde.

De Fransman Wenger sprak toch van een soft game. ,,Kom maar eens bij ons in Engeland kijken. Daar gaat het wekelijks wel harder aan toe'', sprak hij uitnodigend. En hij mompelde vervolgens dat de spelers van Barcelona te makkelijk naar de grond gingen. ,,In Engeland blijven ze veel langer op hun benen staan. In zuidelijke landen duiken ze graag naar het gras.'' De elleboogstoot van Grimandi was volgens Wenger niet meer dan een poging om een tegenstander weg te duwen.

Wenger had geluk dat Van Gaal geen getuige was van zijn relaas. De Nederlander zou ter plekke zijn ontploft van woede. Van Gaals manier van spelen is erop gericht lichamelijk contact zoveel mogelijk te vermijden. Daarvoor moet de bal goed kunnen rollen en daarvoor heeft hij een sproei-installatie in de grasmat laten aanbrengen die een kwartier voor de wedstrijd het veld besprenkelt.

Op de vochtige grassprieten zorgde Barcelona in de eerste helft voor perfect combinatiespel. Toch was het resultaat gering: een frommeldoelpunt van Luis Enrique. Doelman Manninger van Arsenal verwerkte een schot van Cocu niet goed en verdediger Vieira behandelde de bal op de doellijn of het een porseleinen vaas betrof. ,,Barcelona was in de eerste helft technisch superieur'', bekende Wenger achteraf. ,,Vooral in defensief opzicht. Maar na rust waren wij fysiek frisser.''

Het leek wel of Arsenal in de tweede helft een peppil had ingenomen. Het krachtvoetbal en het slijpen van de messen leverde uiteindelijk een treffer op van oud-Ajacied Kanu. De Nigeriaan schoot de bal tussen de palen nadat Hesp werd verrast door een schot van invaller Suker. De Kroatische spits werd voortdurend uitgefloten door het Catalaanse publiek, dat Suker herinnerde aan zijn verblijf bij de aartsvijand Real Madrid.

Voor de Nederlandse bondscoach Rijkaard, die op de tribune zat, moet het een nuttige avond zijn geweest. De aanvalslijn van Arsenal en de door Wenger geprezen defensie van Barcelona bestond voor het grootste deel uit oud-Ajacieden. Dat leverde aardige duels op. Zoals Overmars tegen Reiziger, Bergkamp tegen Bogarde en Kanu tegen Frank de Boer. Overmars zorgde bij elke actie voor dreiging door zijn snelheid. Vaak werd hij hardhandig afgestopt.

Reiziger en Overmars vochten verbeten duels uit. Reiziger, die met een enkelblessure het strijdperk verliet, bewees dat zijn laatste optredens in het Nederlands elftal geen graadmeter waren. En Overmars toonde ondubbelzinnig aan dat hij weer een plek verdient in de selectie van Oranje. Het zou absurd zijn als de linkerspits voorlopig niet meer wordt uitgenodigd omdat Rijkaard tot februari volgend jaar met dezelfde groep verder wil. Cocu: ,,Het zou me niet verbazen als Marc er volgend week tegen Brazilië weer bij is. Ik dacht dat hij tegen België alleen door een blessure niet heeft meegedaan'', sprak Cocu verbaasd.

De middenvelder die in de tweede helft als een van de weinige spelers van Barcelona overeind bleef, constateerde tevens dat Bergkamp niet in goede doen was. Na een autorit van 1046 kilometer in verband met zijn vliegangst – een reis van 24 uur met een overnachting in Montpellier – kon dat ook bijna niet anders. Cocu: ,,Dennis liep alleen maar om een rode kaart te zeuren.'' De spits van Arsenal werd na rust vervangen door Suker, die betrokken was bij de gelijkmaker.

Bij Barcelona zat Kluivert op de bank omdat Van Gaal de voorkeur had gegeven aan Dani. De Spanjaard had afgelopen weekeinde drie treffers gemaakt tegen Betis Sevilla. Kluivert ondervond de consequenties van het `rotatiesysteem' dat Van Gaal heeft geïntroduceerd om het zware programma te ondervangen. Ronald de Boer en Litmanen mochten nog invallen. Zenden zat de hele wedstrijd op de reservebank.

Barcelona beschikt over een brede selectie. Daarmee wordt Van Gaals missie niet eenvoudiger. In zijn succesvolle periode bij Ajax speelde hij vaak in dezelfde samenstelling. Cocu: ,,Gelukkig hebben we een realistische voorzitter. Núñez heeft zelf gezegd dat je de Champions League maar één keer in de tien jaar wint.''

    • Erik Oudshoorn