Amazon.com opent markt op Internet

Amazon.com, van oorsprong boekverkoper op Internet, stelt zijn website open voor andere aanbieders. Bedrijven of particulieren die 9,95 dollar (ruim twintig gulden) per maand betalen en een percentage van elke transactie afdragen mogen vanaf vandaag maximaal drieduizend verschillende producten aanbieden via Amazon.com.

Dat heeft bestuursvoorzitter J. Bezos van het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Volgens hem heeft de nieuwe dienst, zShops gedoopt, al meteen 500.000 verschillende producten in de aanbieding.

Het huisvesten van verkopers op Internet is voor Amazon.com een nieuwe stap in de strategie die erop gericht is de boekverkoper om te vormen tot een warenhuis waar van alles te koop is en iedereen zijn spullen te koop aan kan bieden. Eerder dit jaar zocht Amazon.com al uitbreiding buiten de boekenbranche met het aanbod van onder meer cd's en de overname van websites als pets.com (dierenwinkel) en drugstore.com (apotheek). De achterliggende gedachte is dat Amazon zijn ruim 12 miljoen gebruikers eenvoudig veel meer kan aanbieden dan boeken alleen en zo de omzet sterk kan opvoeren. De dienst ZShops brengt Amazon.com dichter bij een concurrent als eBay, een website die vraag en aanbod in de vorm van een veiling bij elkaar brengt.Beleggers zijn enthousiast. Het aandeel Amazon.com schoot gisteren omhoog met ruim 22 procent tot 80,75 dollar.

Verkopers die zShops gebruiken wordt behalve het maandelijkse abonnementstarief van 9,99 dollar per maand een bedrag in rekening gebracht van tenminste 60 dollarcent en maximaal vijf procent van de verkoopsom. Amazon is van plan voor aankopen tot 250 dollar te garanderen dat het bestelde ook daadwerkelijk wordt geleverd.