AEX zet neergang voort tot onder 550

Slechts vijf AEX-fondsen lichtten vanmorgen blauw op de Reuters-schermen, de rest van de grote fondsen kleurden rood in de derde achtereenvolgende dag van koersdalingen op het Damrak.

De voortgaande zwakte van Wall Street, de aantrekkende euro tegenover de dollar, de nervositeit over een Amerikaanse rentebesluit volgende week en een blijvend zwakke obligatiemarkt eisten allemaal hun tol op het Damrak. Rond het middaguur was de AEX-index 6,85 punten lager op 547,36. Dat is ruim 7 procent onder de meest recente koerspiek van 591,67 punten van 10 september. DSM was een van de fondsen die tegen de verdrukking in stegen. Het fonds kwam voorbeurs met positieve mededelingen over de winstontwikkeling voor de komende jaren. Dat leverde een koerswinst op van 3,2 procent op 37,45 euro. DSM schrapt de komende drie jaar 1000 arbeidsplaatsen.

Voor het overige boekten enkel Hagemeyer, ING en VNU bescheiden koerswinsten van rond de 0,6 procent. Hoogovens kon met 1,05 procent omhoog tot 53,05 euro. Het enige nieuws rond het staalconcern was dat de combinatie die wordt gevormd met British Steel door het leven zal gaan onder de naam Corus. Philips was met 2,9 procent de grootste daler, maar ook Koninklijke Olie, Elsevier, Océ, en Vendex moesten met meer dan 2 procent terug.

Het Damrak deed het beduidend slechter dan de overige Europese beurzen, hetgeen voor een deel werd verklaard uit de grotere dollargevoeligheid van Nederlandse beursondernemingen. De euro noteerde dinsdag nog 105 dollar, maar steeg vanmorgen verder tot 106,7 dollar per euro.

Handelaren signaleerden vanmorgen enige interesse van institutionele beleggers om tegen de gedaalde koersniveau's aandelen te kopen, maar particulieren schuwden de beurs. De omzetten op het Damrak waren vanmorgen relatief laag.