Willem II vervolgt lijdensweg in duel met Sparta Praag

Op pijnlijke wijze heeft Willem II gisteren ondervonden dat het nog ver verwijderd is van de Europese voetbaltop. In Praag werd het elftal van trainer Co Adriaanse volkomen weggespeeld door thuisploeg Sparta Praag, 4-0. ,,Het had ook 5-0 of 6-0 kunnen worden'', erkende de coach na de derde nederlaag op rij in groep G van de Champions League.

,,Zielig'' en ,,lachwekkend'' waren andere kwalificaties die Adriaanse na afloop voor de tv-camera's gebruikte om de onmacht van zijn ploeg te onderstrepen. Vooral in de eerste helft maakte Willem II een lamlendige indruk en kreeg Sparta Praag alle gelegenheid om warm te draaien. Drie doelpunten waren het gevolg, waardoor de Tilburgers na 45 minuten geslagen de kleedkamer opzochten.

Na rust herstelden `de Tricolores' zich enigszins, al bleef het verweer onvoldoende om de Tsjechische landskampioen in verlegenheid te brengen. Invaller Jarosik tilde de stand in de 58ste minuut naar 4-0, nadat Novotny, Prohaszka (strafschop) en Rosicky al voor rust trefzeker waren. Met tien tegentreffers is doelman Mampaey na drie speelronden de meeste gepasseerde keeper in de Champions League.

In dezelfde groep won Girondins de Bordeaux gisteren voor eigen publiek met 2-1 van Spartak Moskou, waardoor de Fransen met zeven punten uit drie duels alleen aan de leiding gaan. Sparta Praag (5) en Spartak Moskou (4) maken ook nog kans op een plaats in de tweede ronde van het lucratieve voetbalgala. Willem II staat troosteloos onderaan en heeft nog twee thuisduels, tegen Praag (20 oktober) en Bordeaux (3 november), en één uitduel, tegen Spartak (26 oktober), om het geschonden imago op te vijzelen.

Tot dusver is de Champions League een lijdensweg voor de nummer vier uit de Nederlandse competitie, en de wedstrijd van gisteren vormde geen uitzondering op die regel. Trainer Adriaanse had vooraf al geen al te hoge verwachtingen van het duel tegen Praag, maar kon na een half uur concluderen dat het Europese avontuur zo goed als zeker voorbij is. ,,We hebben de wedstrijd in drie minuten weggegeven. Het heeft alles met kwaliteit te maken.''

Veel balbezit bleek opnieuw geen garantie voor een goed resultaat. Dat was in Bordeaux al zo, in het slechts half gevulde Letna-stadion bleek het opnieuw. Willem II had 59 procent van de tijd de bal, maar kwam nooit in de buurt van doelman Postulka. Aanvallers Ceesay en Abdellaoui deden voor spek en bonen mee. Voor topscorer Bombarda, na rust in de ploeg gekomen voor Abdellaoui, gold hetzelfde.

Behalve de riante startpremie heeft de Champions League de Tilburgers nog niets opgeleverd. ,,We moeten zelfs oppassen dat deze mentale tikken niet doorwerken in de competitie'', zo keek Adriaanse gisteren alvast vooruit naar zondag, wanneer Ajax op bezoek komt in Tilburg. ,,Het zal een hele klus worden de ploeg klaar te krijgen voor die wedstrijd.''