Weer twee keer de toekomst

De Engelse romantische komedie The man with rain in his shoes heeft zoveel gemeen met de Engelse romantische komedie Sliding Doors dat het geen toeval kan zijn, of wel moet zijn, het hangt ervan af hoe cynisch je over de filmindustrie denkt. In beide films krijgt een geliefde in hedendaags Londen de kans om zijn toekomst twee keer te beleven. In Sliding doors mist of haalt Gwyneth Paltrow de metro en betrapt wel of niet haar geliefde met een ander; in The man with rain in his shoes mag Victor (Douglas Henshall) wel of niet zijn overspel aan zijn geliefde opbiechten, nadat hij dronken op straat is gevonden door twee mysterieuze Spaanse vuilnismannen. The man with..., een Spaans-Engelse coproductie, is het debuut van de Spaanse regisseuse Maria Ripoll, die de pech had later uit te komen dan Sliding Doors. De personages zijn sympathieker, en de plot is iets geraffineerder. In The Man verschillen de twee versies van de toekomst minder van elkaar. Sylvia, die in de eerste versie met een ander vandoor gaat omdat Victor zijn overspel aan haar opbiechtte, doet dat in de tweede versie ook. Maar dan is zij het die begint. En nu is het Victor die haar niet meer terug wil, omdat hij inmiddels Louisa heeft ontmoet...The man is zoet genoeg om ook Sylvia nog een kans te geven.

The man with rain in his shoes. Regie: Maria Ripoll. Met: Douglas Henshall, In: Cinecenter, Amsterdam.

    • Bianca Stigter