Vrakking: taken OM uitbesteden

Na voormalig secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen (Economische Zaken) meent nu ook de Amsterdamse hoofdofficier J. Vrakking dat sommige taken van het openbaar ministerie kunnen worden uitbesteed.

Vrakking zei gisteren in de actualiteitenrubriek Netwerk dat relatief kleine delicten als winkeldiefstal, computercriminaliteit en milieuovertredingen overgelaten kunnen worden aan advocaten.

Volgens Vrakking moeten de uit te besteden werkzaamheden zich beperken tot het vooronderzoek. Het eisen en het voorleggen van de strafmaat aan de rechter moet volgens Vrakking in handen blijven van de officier van justitie.

Volgens Vrakking kan de overheid niet verwachten dat het openbaar ministerie alles aan kan pakken. Het OM legde vorig jaar 124.000 zaken voor aan de rechter.

Van Wijnbergen stapte afgelopen zondag op als secretaris-generaal nadat hij in opspraak was geraakt door kritiek op de Belastingherziening 2001. Kort daarvoor stelde hij in deze krant dat sommige taken van het OM geprivatiseerd kunnen worden. Volgens Van Wijnbergen was het ,,denkbaar'' dat het werk van het openbaar ministerie wordt gegund ,,aan het advocatenkantoor dat de beste kwaliteit levert''. Het ministerie van Economische Zaken begeleidt namens het kabinet projecten die marktwerking bij publieke diensten introduceren.

Overigens is Vrakking niet bang dat het uitbesteden aan advocaten fraude in de hand zou kunnen werken. ,,Zij hebben hun eigen standaard en zijn net zo betrouwbaar als het openbaar ministerie.''

Het landelijk OM reageerde vorige week al afwijzend op het voorstel van Van Wijnbergen. Volgens het OM is het ,,niet raadzaam'' rechtshandhaving aan de vrije markt over te laten. Ook verantwoordelijk minister Korthals (Justitie) voelt niets voor een privatisering van het OM. ,,Niet aan de orde'', oordeelde hij.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft positief gereageerd op het voorstel van Vrakking. Waarnemend deken M.Guensberg: ,,In het voorstel van Vrakking blijft het OM zelf eindverantwoordelijk. Advocaten komen voor het vooronderzoek gewoon in dienst van het OM, daar is niets mis mee.'' Guensberg is wel tegen het voorstel van Van Wijnbergen om ook strafmaat en eis door advocaten te laten doen. ,,Dat is een te ver doorgeschoten marktwerking'', zegt hij. ,,Je moet nooit een commerciële afweging maken als het om de rechtspraak gaat.''