Voetbalwedstrijd: ongeregeldheden

De politie in Eindhoven heeft gisteren voor het begin van de wedstrijd PSV-Glasgow Rangers 45 Schotse supporters aangehouden, van wie dertig inmiddels weer zijn vrijgelaten. De overige vijftien blijven in de cel en moeten zich binnenkort voor geweldpleging verantwoorden tegenover de rechter.

Politie en gemeente Eindhoven hadden voor deze wedstrijd in de Champions League een invasie van honderden Schotten verwacht, maar die bleef uit. ,,De publiciteit over de zeer strenge controlemaatregelen die zouden worden toegepast heeft blijkbaar gewerkt'', aldus een woordvoerder vanmorgen. Enkele tientallen supporters wilden zonder kaartje toegang tot het stadion, anderen maakten zich schuldig aan vernieling. Een groep van vijftien dronken Schotten had zich volgens de politiewoordvoerder ,,langzaam laten vollopen en deelde in de Eindhovense binnenstad rake klappen uit aan willekeurige voorbijgangers''.

De gisteren in Eindhoven gekozen aanpak om het vandalisme tegen te gaan was tevens een test voor het Europees Kampioenschap voetbal volgend jaar. Op basis van een noodverordening legde de politie met dranghekken een veiligheidskordon op enkele honderden meters van het stadion. Iedereen die dit gebied binnen wilde, werd door agenten of controleurs van het Philips Stadion gecontroleerd. Alleen bezoekers met een geldig toegangsbewijs mochten doorlopen. Binnen de ring was geen verkeer mogelijk.

Het publiek onderging de test gelaten. ,,Bij het stadion hebben we geen enkel probleem gehad, er waren nergens opstoppingen'', zegt de woordvoerder. De politie zette vijfhonderd mensen in, onder meer een arrestatieteam en een groot aantal motoragenten.

De aanpak wordt binnenkort besproken met Euro 2000 dat de kampioenschappen organiseert, maar Eindhoven is door de goede resultaten overtuigd. Een soortgelijke aanpak is onlangs ook getest in Rotterdam.