Vaste prijs boeken weer onder vuur

De jarenlange strijd rond de vaste boekenprijs is opnieuw opgelaaid. De Free Record Shop heeft gisteren besloten een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De Free Record Shop heeft de NMa, die namens de overheid waakt tegen kartelvorming, gevraagd een boete op te leggen aan de Koninklijke Vereniging van Boekenvak (KVB). De KVB is de belangenorganisatie van de Nederlandse uitgevers en boekhandelaren. De advocaat van de Free Record Shop H. Bousie zegt te zullen vragen om ,,een maximale boete''. ,,Dat wil zeggen 10 procent van de totale omzet van boeken in Nederland, wat neer zou komen op ongveer 120 miljoen gulden'', aldus de advocaat.

Eerder deze week werd de Free Record Shop zelf bedreigd met juridische stappen door de KVB, omdat Free Record Shop-dochter Bravo sinds enkele weken vijf boektitels onder de vaste prijs aanbiedt. De KVB kwam in actie na een klacht van de uitgeverij van deze boeken, Bruna.

Aanleiding voor de verheviging van de strijd om de vaste boekenprijs is een besluit van de Europese Commissie enkele weken geleden. Die liet op 8 september weten haar onderzoek naar de vaste boekenprijs in Nederland te staken. De commissie was dat onderzoek vorig jaar begonnen omdat het maken van prijsafspraken in de Europese Unie in principe verboden is, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat de vaste boekenprijs een nationale aangelegenheid is. De Free Record Shop zal de NMa een 13-pagina's lange brief sturen, zegt directeur inkoop J. da Silva, waarin zijn advocaat H. Bousie betoogt dat de vaste boekenprijs in Nederland is vervallen door de beslissing van de Europese commissie.

De basis onder de vaste boekenprijs in Nederland is het reglement van de KVB, waar iedereen die in Nederland boeken verkoopt zich aan moet houden. Om tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese Commissie veranderde de KVB haar reglement vorig jaar op een aantal punten. Zo werd er een bepaling over geïmporteerde boeken uitgehaald. Bousie: ,,De Europese commissie heeft gezegd dat de vaste boekenprijs door die wijzigingen in het reglement een nationale zaak is geworden. Maar zij heeft ook gezegd dat het oude reglement onrechtmatig was.''

In 1997 kreeg de KVB van toenmalige staatssecretaris Nuis van Cultuur en minister Wijers van Economische Zaken een ontheffing voor het nationale verbod op prijsafspraken. Bousie: ,,Daarbij maakten zij een voorbehoud: het reglement dat toen gold, mocht niet worden afgekeurd door de Europese Commissie. En dat is nu gebeurd. Dus die ontheffing van Wijers en Nuis is niet meer geldig.''

Eem woordvoerder van de NMa zegt nog niet op de klacht van de Free Record Shop te kunnen reageren zolang deze nog niet is ontvangen. De behandeling daarvan zal waarschijnlijk maanden in beslag nemen.

Een woordvoerster van de KVB zegt ,,niet bang'' zijn voor de klacht van de Free Record Shop. ,,Volgens ons blijft de ontheffing van Nuis en Wijers gewoon geldig''.