Scheepsbouwers willen meer steun

De VNSI, de organisatie van scheepsbouwers, heeft er gisteren bij leden van de Tweede Kamer op aangedrongen de steun aan de Nederlandse scheepsbouw extra te verhogen met 100 miljoen gulden. Voorzitter M. Busker en directeur mr. R. Schouten stelden tegenover de commissie Economische Zaken dat overal in Europa scheepsbouwers trachten extra orders binnen te halen, voordat overheidssteun op grond van een richtlijn van de Europese Unie wordt verboden. Tot en met volgend jaar mogen nog subsidies worden verstrekt, gevolgd door een overbruggingsregeling van drie jaar. De regering heeft de Nederlandse scheepsbouwers voor dit jaar 70 miljoen gulden in het vooruitzicht gesteld en eenzelfde bedrag voor volgend jaar. Minister Jorritsma trekt in haar begroting nog eens 60 miljoen extra uit voor volgend jaar. Maar volgens de VNSI is dat nog altijd onvoldoende om de concurrentie het hoofd te bieden. (ANP)