Roofdieren verhuisd

Een leeuwin, drie poema's, wolven, een lynx, een vos en een wilde Europese kat zijn gisteren uit een particuliere dierentuin in het Belgische St. Niklaas gehaald en overgebracht naar roofdierenopvangcentrum Pantera in het Friese Nijeberkoop. De dierentuin bezat geen milieuvergunning. Het Belgische ministerie van Landbouw verzocht eigenaar Arno van der Valk van Pantera de dieren op te halen.

Het is volgens Van der Valk de eerste keer dat de Belgische overheid ingreep in een verpauperde dierentuin. In St. Niklaas trof hij een ,,vervallen zootje'' aan. ,,De hokken waren veel te klein en erg vervuild en de dieren waren overvoerd. Drie wolvinnen zaten in een hok van twee bij vier meter op een betonnen gladde vloer.'' Omdat Pantera geen geld heeft de dieren op te vangen, vroeg Van der Valk de gemeente St. Niklaas om financiële ondersteuning. ,,Maar ze hadden geen rooie cent. Ze zeiden dat de dieren anders zouden worden afgemaakt. Maar dat druist tegen onze doelstelling in.''

De overige dieren in de dierentuin, onder meer twintig honden, twee damherten, zes pony's en een aantal pauwen, zijn ondergebracht in twee andere dierentuinen in België. Een aap is ondergebracht bij de Stichting AAP in Almere. Na een urenlange rit in dierenambulances kwamen de roofdieren gistermiddag in Friesland aan.

In Pantera verblijven momenteel zestig oude, overcomplete en afgedankte roofdieren uit circussen en dierentuinen.