`Pinochet wil eervol vertrekken'

De Chileense oud-dictator Pinochet, die sinds vorig jaar vastzit in Londen in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan Spanje, gaat liever dood dan dat hij om `humanitaire redenen' wordt vrijgelaten. Dat heeft de dochter van Pinochet, Lucia, gisteren gezegd.

Chili heeft om de vrijlating van de 83-jarige ex-generaal gevraagd, omdat zijn gezondheid snel achteruit zou gaan. Pinochet vecht deze week in Londen zijn uitlevering aan Spanje aan. Spanje wil de oud-dictator berechten wegens folteringen tijdens diens zeventienjarige bewind.

De dochter van Pinochet, Lucia, zei gisteren echter dat de ex-generaal een ,,man van eer'' is en Groot-Brittannië alleen ,,door de voordeur'' wil verlaten en niet op humanitaire gronden.

Als Pinochet in den vreemde zou komen te overlijden, dan zal dat leiden tot politieke onlusten in Chili, zo waarschuwde gisteren de Chileense regering. ,,Het zou een omwenteling veroorzaken van de (democratische) transitie in Chili'', aldus een woordvoerder.

Chili is sinds 1990 een democratie, maar Pinochet, die vorig jaar tot `senator voor het leven' werd benoemd, is op de achtergrond altijd een belangrijke rol blijven spelen. Vorig jaar braken in Chili onlusten uit na de arrestatie van Pinochet. Sindsdien leven de voor- en tegenstanders van de oud-dictator met elkaar op gespannen voet.

De advocaten van Pinochet betoogden gisteren in Londen dat de 35 aanklachten van foltering die tegen hun cliënt zijn ingediend onder de categorie `grof politiegeweld' vallen, iets wat in elke moderne democratie voorkomt; en dat Spanje Pinochet niet mag berechten omdat er geen Spanjaarden zijn onder de slachtoffers.

Chili onderneemt intussen serieuze stappen om Spanje voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen. De juridische adviseur van de Chileense regering, Jaime Lagos, bracht gisteren een voorbereidend bezoek aan het Gerechtshof in Den Haag. (Reuters, AFP, AP)