Nieuwe opzet van dodenherdenking

De dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zal vanaf volgend jaar een andere invulling krijgen.

De oorlogsbetrokkenen zullen een prominentere plaats krijgen in de plechtigheid. Zij zullen vijf gemeenschappelijke kransen leggen direct na de kranslegging van de koningin en vóór de kranslegging van de minister-president, de Kamervoorzitters en de Amsterdamse burgemeester.

Het Nationaal Comite 4 en 5 mei heeft tot deze vernieuwde opzet besloten in samenspraak met de organisaties van oorlogsbetrokkenen. ,,De Nationale Herdenking is in de eerste plaats bedoeld voor de direct betrokkenen. Het gaat om respect voor die eerste generatie slachtoffers, vervolgden en verzetsmensen.''

De betrokkenen krijgen ook letterlijk een prominentere plaats tijdens de plechtigheid op de Dam, direct aan weerszijden van de koningin. Ook zullen zij in het defilé direct achter de koningin lopen, en voor de autoriteiten.

De aanleiding voor de vernieuwde opzet is volgens het Comité 4 en 5 mei de toegenomen belangstelling voor de herdenking. Dit jaar bezochten twintigduizend mensen de plechtigheid.

Steeds meer organisaties, nu ruim zestig, willen deelnemen aan de herdenking. ,,Alle organisaties willen we aan bod laten komen, maar we wilden de bijeenkomst niet in tijdsomvang laten toenemen. Vandaar de nieuwe opzet.''