Muggenterreur bedreigt VS

Het (soms) dodelijke, door muggen overgebrachte virus dat New York al weken in zijn greep heeft, kan zich over heel Noord- en uiteindelijk Zuid-Amerika gaan verspreiden. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse gezondheidsexperts, die nu ook eindelijk hebben vastgesteld om welk virus het gaat.

Aanvankelijk werd het virus herkend als de variant die de hersenvliesontsteking van `St. Louis' veroorzaakt, die uitsluitend in het zuidoosten van de VS voorkomt. Maar het is nu geïdentificeerd als het Westelijke Nijlvirus, een variant die nooit eerder in de VS is aangetroffen, en vooral te vinden is in oostelijk Afrika en Azië. De twee virussen lijken veel op elkaar – vandaar de verwarring. Ze reizen mee in vogels, verspreiden zich verder via muggen en veroorzaken hersenvliesontsteking.

,,Ik denk dat we dit heel serieus moeten nemen'', zegt de arts Duane Gubler, van het Centrum voor de beheersing en preventie van besmettelijke ziekten in Atlanta, in The New York Times. Tot nu toe is van ten minste vier mensen vastgesteld dat ze als gevolg van het virus zijn overleden, maar artsen vrezen dat er al meer slachtoffers zijn. Ongeveer 25 mensen zijn inmiddels wegens infectie opgenomen. Bij tijdige ontdekking kan de hersenvliesontsteking overigens goed worden behandeld.

,,De kans is groot dat het virus al in zuidelijke richting is getransporteerd'', zegt Gubler. In de gebieden rondom New York zijn honderden dode vogels gevonden, voornamelijk kraaien. Inmiddels is ook vastgesteld dat de vogels in de dierentuin van Bronx dragers zijn van het virus.

Vooral kinderen en ouderen met een zwakke gezondheid zijn makkelijk vatbaar voor de ziekte, die koorts en pijnsteken in het hoofd veroorzaakt. Het eerste geval werd drie weken geleden ontdekt. Sindsdien worden plantsoenen en andere groene plekken in New York vanuit helikopters geregeld besproeid met insecticide. De autoriteiten blijven sproeien tot het invallen van de vorst, waartegen de muggen kansloos zijn. (AFP)