Mobil doet belang over aan BP Amoco

De Amerikaanse oliemaatschappij Mobil verkoopt zijn belang van 30 procent in een joint-venture voor de bezineverkoop in Europa aan zijn partner BP Amoco voor 3,5 miljard gulden. De verkoop was een van de voorwaarden voor de goedkeuring van de fusie tussen Mobil en Exxon door de Europese Commissie. De twee Amerikaanse concerns worden samen de grootste oliemaatschappij ter wereld, vóór het Nederlands-Britse Koninklijke Olie/Shell en het Britse BP Amoco/Arco.

Zowel de fusie tussen Exxon en Mobil als de overname van Arco door BP Amoco voor meer dan 50 miljard gulden, zouden vanochtend worden goedgekeurd door de Europese Commissie, zo meldt het persbureau Reuters. Mobil moest wel zijn belang in de joint-venture verkopen om te garanderen dat Exxon-Mobil en BP Amoco voortaan elkaar zullen beconcurreren met hun pompstations binnen de Europese Unie. Ook uitte de Commissie zijn bezorgdheid over de positie van Exxon, dat onder meer een belang van 25 procent heeft in de Gasunie, en Mobil op de markt voor aardgas in Nederland en Duitsland.

De verkoopprijs voor het belang van Mobil in de joint-venture met BP, die ontstond in 1996, komt overeen met de boekwaarde Mobils bezittingen. Mobil zou volgens niet geïndentificeerde bronnen in de Financial Times hebben geprobeerd vast te houden aan zijn belang, bijvoorbeeld via een soort `blinde' beheersmaatschappij die geen invloed zou hebben op het beleid.

De fusie tussen Exxon en Mobil moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. De Europese Commissie moet nog een oordeel geven over de voorgenomen fusie van de Franse oliemaatschappijen TotalFina en Elf, die met name langs de Franse snelwegen een dominante positie zouden krijgen met hun pompstations. Volgende week beslist de Commissie of het eerste onderzoek naar Total-Elf een vervolg-onderzoek rechtvaardigt.

De Europese Commissie lijkt zich wel zorgen te maken over het ontstaan van oligopolies (drie of vier bedrijven die de markt domineren). Vorige week werd in Groot-Brittannië de overname van touroperator Airtours door First Choice verboden, omdat de markt voor georganiseerde vakanties in Groot-Brittannië nu al voor 80 procent in handen is van de vier grootste bedrijven. De samenvoeging van twee van de vier, zou een te dominante speler creëren.