Krajicek maakt knieval voor Davis-Cupteam

Richard Krajicek is flink geschrokken van de kritiek op zijn afmelding voor de Davis-Cupwedstrijd tegen Ecuador. Zonder de kopman handhaafde het Nederlandse tennisteam zich in de wereldgroep door een zwaarbevochten 3-2 zege. Maar het drietal Haarhuis, Schalken en Siemerink toonde weinig begrip voor het motief van Krajicek zijn eigen carrière voorrang te geven.

,,Ik bied publiekelijk mijn excuses aan voor het breken van mijn belofte'', verklaarde Krajicek gisteren telefonisch vanuit München, waar hij door een simpele 6-2 en 7-5 zege op de Amerikaan Vince Spadea de kwartfinales van de Grand Slamcup bereikte.

Via Internet had Krajicek de verrichtingen van zijn Nederlandse collega's tegen Ecuador gevolgd en het werd hem snel duidelijk ,,dat de jongens niet blij met mij zijn''. Aanvankelijk meende de nummer 9 van de wereld dat zijn ploeggenoten en bondscoach Michiel Schapers begrip hadden getoond voor zijn late afzegging. Dat bleek een misvatting. Schapers kondigde reeds aan Krajicek ter verantwoording te roepen. ,,Een man een man, een woord een woord'', stelde hij. Krajicek beseft dan ook dat hij een knieval zal moeten maken voor een mogelijke rentree in de Davis Cup. ,,Ik zou me kunnen voorstellen dat mijn teamgenoten op dit moment niet op mij zitten te wachten.''

Krajicek stelt voor eind dit jaar een bijeenkomst te organiseren, waarbij alle spelers ,,hun gevoelens en irritaties ten opzichte van mij kunnen uitspreken.'' Vooral van dat gesprek zal afhangen of de nummer 1 van Nederland in 2000 opnieuw beschikbaar is voor de Davis Cup en of hij zich dan wel een jaar wil binden aan de Nederlandse ploeg. Garanties wil Krajicek nog niet geven. ,,Ik wil eerst de stemming proeven en horen of er voldoende steun is voor mijn deelname volgend jaar.''

Krajicek zal in elk geval moeten uitleggen, waarom hij zich niet heeft gehouden aan zijn – in juni in Rosmalen nogmaals herhaalde – belofte zich na de nederlaag tegen Frankrijk ook beschikbaar te stellen voor de confrontatie met Ecuador. ,,Ik heb geen spijt van de beslissing voor mezelf te kiezen'', zei Krajicek. ,,Maar ik zal de spelers nogmaals mijn verontschuldigingen aanbieden. Ik heb het niet correct gespeeld. Het is spijtig dat ik alleen Siemerink en Schapers heb kunnen inlichten. Nu pas blijkt dat mijn afzegging meer los heeft gemaakt dan ik had verwacht.''

Krajicek biechtte op dat hij na zijn afgang op Wimbledon tegen de Zwitser Manta lichtelijk in paniek was geraakt. ,,Toen ik me beschikbaar stelde voor de Davis Cup kon ik niet voorzien dat ik maandenlang alleen maar nederlagen zou lijden'', luidde zijn excuus. ,,Ik heb besloten me geheel te richten op het indoorseizoen om nog iets van dit jaar te maken. Ik hoop me nog te plaatsen voor het WK. Momenteel sta ik dertiende in de Race to Hannover en om achtste te worden, zal ik nog de nodige punten moeten verdienen. Daarom kwam die reis naar Ecuador me slecht uit. Maar het voornaamste argument was dat ik voor mijn gevoel niets op gravel had te zoeken.''

Siemerink concludeerde al tijdens de US Open dat Krajicek zich achter goedkope excuses verschuilde. ,,Toen de loting bekend werd, wist ik al dat Richard zou afzeggen'', vertelde Siemerink. ,,Ik ken Krajicek om te weten dat hij zo'n lange reis niet zit zitten. Het is triest dat we een speler hebben voor wie de Davis Cup niets betekent.'' Had Siemerink gelijk en brengt hij niet een veel groter offer voor zijn land in de wetenschap dat hij vanaf vandaag in Toulouse zijn indoortitel moet verdedigen? ,,Voor Jan betekent de Davis Cup blijkbaar meer dan zijn ranking'', meent Krajicek. ,,Bij mij is dat inderdaad niet zo.''

Toch zal het een wrange gedachte zijn voor de Nederlandse Davis-Cupspelers dat Krajicek in elk geval fris genoeg is om deel te nemen aan het miljoenengala, dat sinds 1990 de naam Grand Slam Cup draagt. Aanvankelijk had hij niet willen spelen in München, waar voor de beste 12 mannen op de grandslams en de sterkste 8 vrouwen het bedrag van 6,7 miljoen dollar te verdelen valt. Na de afzeggingen van Sampras, Rafter, Martin en Pioline kreeg de 27-jarige Hagenaar alsnog een invitatie. ,,En die heb ik aanvaard, omdat de laatste wildcard in Bazel nota bene naar Manta ging.'' Door de winst op Spadea verzekerde Krajicek zich in München reeds van 175.000 dollar en hij kan dat bedrag bijna verdubbelen door in de kwartfinales Medvedev te verslaan.

Krajicek zegt vooral baat te hebben gehad bij de laseroperatie aan zijn ogen, die hij na de US Open in New York heeft laten uitvoeren. ,,Hier ik heb zestien jaar op gewacht'', sprak hij, opgetogen. ,,Nu hoef ik eindelijk geen lenzen meer te dragen.'' De ingreep klinkt griezelig: ,,In feite wordt een plakje van je oog afgesneden. Nu heb ik nog het gevoel dat ik door een beslagen ruit kijk als ik 's morgens wakker word. Maar mijn zicht is honderd procent verbeterd.''

    • Robèrt Misset