Kok wijst kritiek af op beleid Herfkens

Premier Kok wijst de kritiek van minister Pronk (VROM) op het beleid van minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) categorisch af. ,,Er is maar één minister voor Ontwikkelingssamenwerking en dat is Herfkens. Zij heeft de steun van het kabinet en daar hoort Pronk ook bij. Het ontwikkelingsbeleid wordt niet op VROM gemaakt'', aldus Kok gisteren.

Kok, bij de VN in New York, nam daarmee afstand van uitspraken die Pronk gisteravond deed in een tv-programma over een halve eeuw ontwikkelingshulp. Daarin kritiseerde Pronk de beperking van het aantal landen dat bilaterale hulp krijgt (van 121 onder Pronk tot zeventien onder zijn Herfkens) en de ,,risicoloze'' eisen die zijn opvolgster daarbij stelt.

Het CDA heeft het kabinet vandaag om opheldering gevraagd. Het CDA wil een debat met Herfkens en Pronk zodra het kabinet heeft geantwoord. PvdA-fractiespecialiste Dijksma wil ,,niet al te veel woorden vuil maken'' aan de zaak. ,,Herfkens en Pronk hebben alletwee gelijk, dat zei mijn moeder ook toen we samen die uitzending bekeken. Het gaat om nuanceverschillen, daar is `typisch Haags' op gereageerd maar het sop is de kool eigenlijk niet waard'', vindt zij. Op vragen of Pronk de eenheid van het beleid niet heeft aangetast en of ook Kok ,,typisch Haags'' heeft gereageerd zei zij: ,,Dat is geen probleem voor de Kamer, maar voor het kabinet, dat moet daarover maar intern discussiëren''.