KFOR pakt vier Serviërs op na vondst massagraf

Franse soldaten van de vredesmacht KFOR hebben in Kosovo vier Serviërs opgepakt in verband met de ontdekking van een massagraf bij Kosovska Mitrovica, waarin 28 lijken van vermoorde Kosovaren zijn aangetroffen.

De Fransen werden door een geheime getuige in ,,een Europees land'' op de zaak gezet. Op basis van de uitlatingen van deze getuige, wiens etnische achtergrond en verblijfplaats niet nader zijn toegelicht, vonden onderzoekers in een dorp vlakbij Kosovska Mitrovica een massagraf aan met 28 lichamen. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat het om Albanezen gaat die voor het overgrote deel woonden in één straat in Kosovska Mitrovica en die op 14 april – drie weken na het begin van de luchtoorlog van de NAVO tegen Joegoslavië – door Servische paramilitairen werden opgepakt en doodgeschoten of met bajonetten doodgestoken. Zeven van de slachtoffers zijn met zekerheid geïdentificeerd, zeven andere met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Eveneens op basis van de uitlatingen van de geheime getuige werden de vier Serviërs opgepakt. In hun woningen werden voorwerpen aangetroffen die hebben toebehoord aan de Albanese slachtoffers.

In Kosovo Polje zijn gisteren vier personen gearresteerd in verband met de aanslag, eerder gisteren, op een markt in het dorp, waarbij twee Serviërs werden gedood en 38 anderen werden gewond. De aanslag werd uitgevoerd met granaten die met een geweer kunnen worden afgeschoten. De identiteit van de arrestanten is niet bekendgemaakt, maar in NAVO-kringen is onofficieel meegedeeld dat twee van hen Albanezen zijn. In Belgrado is gezegd dat de aanval het werk is geweest van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK dat zich weliswaar heeft opgeheven, maar dat volgens de Serviërs zijn ,,terroristische activiteit'' onder een nieuwe naam voortzet.

De aanslag op de markt van Kosovo Polje – een enclave van Serviërs vlakbij Priština en een dorp waar de afgelopen maanden veel Servische inwoners van Priština hun toevlucht hebben gezocht – was gisteren voor woedende Serviërs aanleiding de grote doorgangsweg van Priština naar de in het westen van Kosovo gelegen stad Pec te blokkeren om hun eis – een betere bescherming door de vredesmacht KFOR – kracht bij te zetten.

In Kosovo zoekt de vredesmacht inmiddels naar drie VN-employés die maandag in het noorden van de regio zijn verdwenen. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass waren de drie, een Australiër, een Portugees en een Serviër, ten noorden van Kosovska Mitrovica onderweg toen ze voor het laatst werden gezien. (Reuters, AP, AFP)