Kamer steunt plan werkplicht bijstandsouders

De Kamerfracties van PvdA en D66 menen dat alle alleenstaande bijstandsouders worden verplicht maximaal twintig uur in de week te gaan werken. Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken, D66) stelde vorige week een werkweek van 24 uur voor voor ouders van kinderen jonger dan vijf jaar en een volledige werkweek indien het jongste kind ouder is dan vijf jaar.

De opstelling van PvdA en D66 betekent dat niet langer een Kamermeerderheid zonder meer tegen het voorstel is van Verstand, dat eerst alleen op steun van de VVD kon rekenen. De staatssecretaris gaf gisteren in het tv-programma Den Haag Vandaag aan sterker te hechten aan het principe alleenstaande ouders in de bijstand een arbeidsplicht op te leggen, dan het aantal uren dat deze, meest moeders, zouden moeten werken.

Verstand legde gisteren nogmaals de nadruk op de rol die de sociale diensten zullen krijgen bij het opleggen van de arbeidsplicht. Op gemeentelijk niveau zal moeten worden vastgesteld of van bijstandsmoeders wel gevraagd kan worden te gaan werken. Ook premier Kok zei gisteren dat de ,,prioriteit zal liggen bij de kinderen en niet bij de arbeidsmarkt''.

Om die reden spreekt het Kamerlid Schimmel (D66) ook liever van ,,zachte dwang'' dan van arbeidsplicht. ,,Een plicht herbergt een sanctie in zich en daar wil ik niet aan'', aldus Schimmel. Zij ziet samen met het Kamerlid Bussemaker (PvdA) `randvoorwaarden' waaraan voldaan moet worden rondom die `zachte arbeidsdwang'. Naast adequate kinderopvang zal de bijstandsmoeder die gaat werken er financieel ook op vooruit moeten gaan, menen Bussemaker en Schimmel. Dit kan door fiscale maatregelen en door het vrijlaten van een bepaald bedrag dat niet in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering.

Volgens PvdA en D66 gaat een arbeidsplicht van twintig uur makkelijker samen met kinderzorg.