Internationale beurzen

LONDEN

Dat Wall Street gisteren een tussentijds verlies van 220 punten aan het slot wist te beperken tot een kleine 28 punten, zorgde in Londen slechts tijdelijk voor opluchting. De FTSE-index boekte aanvankelijk een winst van bijna een procent, maar zag die tegen het middaguur vrijwel verdwijnen tot een winst van 0,2 procent op 6020 punten. Nieuws over de overname van NatWest, waar vandaag op werd gerekend, kwam niet.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt ebde het vertrouwen weg in het verdere koersverloop in New York. Het nieuws dat Deutsche bank een samenwerking overweegt met het Franse Société Générale op het gebied van zakenbankieren, leidde tot een lichte koerswinst van de bank. Maar die kon niet voorkomen dat de DAX-index met 0,4 procent zakte tot 5099 punten.

PARIJS

Parijs week nauwelijks van Frankfurt af, met een koersdaling van 0,4 procent tot 4523 punten voor de CAC-index. De handel in Eurodisney werd onderbroken, waarschijnlijk wegens de aankondiging van een tweede pretpark. Eurotunnel werd ook onderbroken, in afwachting van nadere mededelingen. Vermoedelijk wil Eurotunnel met de opbrengst van een preferente-aandelenuitgifte een deel van zijn schulden terugkopen.

TOKIO

De beurs van Tokio, die gisteren nog 3 procent steeg, moest vanmorgen weer met een kwart procent terug. De gewenste koersverzwakking van de yen stokte op 107 yen per dollar, en dat was slecht voor de stemming.

Taiwan sloot na twee dagen van koersverliezen met een kleine winst van 0,5 procent. Seoel leed opnieuw stevig verlies, met 3,5 procent. Hongkong, Singapore en Sidney verloren licht.

NEW YORK

Wall Street leek gisteren even op een nieuwe koersval aan te stevenen. Het tussentijds verlies van 220 punten, waarmee de 10.000 grens voor het Dow Jones-gemiddelde in zich kwam, werd aan het eind van de handel beperkt. Per saldo verloor de Dow 27,86 punten (0,27 procent) op 10.275,53 punten. Op het dieptepunt stond de Dow even op 10.081 punten.

Het verlies ten opzichte van de recordkoers van 11365 punten van augustus staat nu op 9,6 procent. Bij een daling van tien procent spreekt de beurshandel officieel van een `correctie'. De koers van termijncontracten op de Standard & Poor's 500-index wees vanmorgen in Europa op een licht lagere opening van Wall Street.