`Humanitaire ramp' dreigt in Tsjetsjenië

Honderdduizend Tsjetsjenen zijn op de vlucht geslagen voor de aanhoudende Russische luchtaanvallen. Buurrepubliek Ingoesjetië waarschuwt voor een ,,humanitaire ramp'' en heeft de VN om hulp gevraagd.

Zowel de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR als het Internationale Rode Kruis heeft bijstand toegezegd, en maakt zich op om ter plekke de behoefte te bestuderen. De Russische minister van Rampenbestrijding, Sergej Sjoigoe, arriveerde gisteren al met hulpgoederen in het grensgebied met Tsjetsjenië. Hij vindt het echter nog voorbarig om te spreken van een ramp. ,,We kunnen de situatie alleen wel af'', zei hij.

Afgelopen nacht heeft de Russische luchtmacht voor het eerst ook 's nachts toegeslagen. ,,Er zijn dertig bombardementsvluchten uitgevoerd'', aldus het ministerie van Defensie. Ook vanochtend waren er nieuwe aanvallen, voor de zevende dag op rij. Doelwit waren opnieuw bruggen, olietanks en andere objecten die volgens Moskou gebruikt worden door de moslimrebellen die een heilige oorlog willen ontketenen met gewapende invallen in de buurrepubliek Dagestan. Het Kremlin houdt hen ook verantwoordelijk voor de reeks recente bomaanslagen op woonflats in Rusland.

De buurrepubliek Ingoesjetië heeft volgens president Roeslan Aoesjev sinds het begin van de luchtoorlog 60.000 vluchtelingen opgenomen. De meeste van hen hebben onderdak gevonden bij verwanten. Achthonderd zijn ondergebracht in een tentenkamp. Aoesjev verwacht echter een toestroom van nog eens 200.000 vluchtelingen, waar Ingoesjetië niet tegen opgewassen is. ,,We hebben snel humanitaire hulp nodig, tijdelijke behuizing, warme kleren en dekens, omdat de winter voor de deur staat.''

Minister Sjoigoe heeft accommodatie toegezegd voor 3.000 gevluchte Tsjetsjenen, terwijl UNHCR en het Rode Kruis eerst de omvang van de exodus willen meten. Beide organisaties werken met lokale stafleden. De UNHCR heeft haar Noord-Kaukasus-bureau gesloten sinds de Franse coördinator begin 1998 werd gekidnapt. Het Rode Kruis vertrok in 1996 uit Tsjetsjenië nadat gemaskerde mannen zes medewerkers hadden gedood. De plaag van ontvoeringen voor losgeld, een van de financieringsbronnen van de gewapende bendes in Tsjetsjenië, bemoeilijkt de hulpoperatie.

Minister Sjoigoe heeft gepleit voor strengere controle aan de buitengrenzen van Tsjetsjenië. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Moskou waarschuwde vanmorgen dat rebellen mogelijk vermomd als vluchtelingen in Rusland probeerden te infiltreren voor het plegen van terreurdaden. De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov maakte zich vanmorgen op voor een ontmoeting met de leider van Dagestan, Magodali Magomedov. Maschadov heeft gevraagd om spoedoverleg met president Jeltsin, maar het Kremlin houdt dat af.

    • Frank Westerman