FRIANDISE II: PECAN SQUARES

Voor dit recept, het tweede in een serie over `squares' (deel 1 stond in de krant van dinsdag 28 september), heeft u Golden Syrup nodig. Lyle's Golden Syrup is een siroop die van rietsuiker wordt gemaakt en een heerlijke zoete karamelsmaak heeft. Dit vloeibare goud kunt u bij delicatessenwinkels, sommige toko's en Marks & Spencer kopen. Er is eigenlijk geen vervanging voor, maar u kunt eens een mengsel van een goede honing en een lekkere siroop proberen.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Doe de bloem en poedersuiker in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot alles gemengd is. Voeg de stukjes koude boter toe en draai tot een samenhangende deegbal. Doe het deeg in een vierkante ovenschaal van 20 centimeter doorsnee en druk het met uw vingers uit over de bodem van de schaal. Zet de schaal met het deeg circa 20 minuten in de oven tot het deeg goudgeel is en stevig aanvoelt.

Doe de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, Golden Syrup, vanille-essence en het zout in de keukenmachine en draai tot alles volledig gemengd is. Voeg de grof gehakte pecannoten toe en draai met een paar korte stootjes tot alles gemengd is. Giet het pecannotenmengsel over het gare deeg en zet 35 tot 40 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Neem de schaal uit de oven, zet op een rooster en laat volledig afkoelen.

Snijd in kleine vierkante stukjes en bewaar wat u over heeft in de koelkast.

    • Kim Maclean