Fraai portret van rockgroep Golden Earring

Rockdocumentaires zijn maar zelden interessant voor kijkers die niet al bij voorbaat belangstelling hebben voor de band in kwestie. Golden Earring: Don't Stop the Show is een uitzondering, niet door vormvaste concertregistraties als in Jonathan Demme's Stop Making Sense over Talking Heads of de cultwaarde van D.A. Pennebakers Don't Look Back over Bob Dylan, maar door de nuchtere, ambachtelijke blik van regisseur Rogier van der Ploeg op een rockgroep die al 35 jaar gewoon zijn werk doet.

De constructie van deze zeer Nederlandse documentaire over een Haagse act die zonder heimwee van de muzikanten nog veel meer succes in Amerika had kunnen hebben is ook al degelijk en no nonsense. Het duurt een tijdje voordat de huidige leden, onder wie Earrings van het eerste uur Rinus Gerritsen en George Kooymans, uitgebreid in beeld komen. Eerst vertelt Van der Ploeg, zelf ex-rockmusicus en succesvol maker van clips en commercials, met een fraaie omtrekkende beweging de geschiedenis van de groep, door ex-leden en andere getuigen aan het woord te laten. Zo leer je de hoofdpersonen kennen, en zijn ze je volledig vertrouwd wanneer je ze eindelijk zelf beter te zien krijgt.

Het nadeel van deze aanpak is dat tegen het einde van de film de spanning er af gaat. Daardoor voelt Don't Stop the Show iets te lang aan, maar dat is slechts een smetje op een voorbeeldige, rijkelijk met aanstekelijk archiefmateriaal doorspekte, geautoriseerde filmbiografie van Nederlands meest stabiele rockgroep, die toch geen hagiografie wordt.

Golden Earring: Don't Stop the Show. Regie: Rogier van der Ploeg. Met: Barry Hay, Rinus Gerritsen, George Kooymans, Cesar Zuiderwijk. In: City 2, Amsterdam; Metropole 4, Den Haag; Movies 2, Utrecht.

    • Hans Beerekamp