FNV wil garanties bij nucleair transport

FNV Bondgenoten wil van minister Pronk van Milieu garanties voor de gezondheid en veiligheid van werknemers bij de toekomstige transporten van nucleair afval van Dodewaard naar het Engelse Sellafield. Zonder die garantie mogen de transporten niet worden uitgevoerd, schrijft de bond de minister. De transporten van de stilgelegde kerncentrale in Dodewaard naar de opwerkingsfabriek in Sellafield, waarschijnlijk via de haven van Vlissingen, beginnen naar verwachting in november. FNV Bondgenoten wil dat niet alleen tijdens het laden en lossen, maar ook tijdens het vervoer metingen worden uitgevoerd naar straling van lading én vervoerders. Bij overschrijding van de wettelijke stralingsgrens zou een transport onmiddellijk moeten worden afgebroken, vindt de bond. (ANP)